Usvojen ovogodišnji plan provedbe energetske efikasnosti za Federaciju BiH

 • 16.03.2023.
 • Usvojen ovogodišnji plan provedbe energetske efikasnosti za Federaciju BiH

  Vlada Federacije BiH usvojila je Plan aktivnosti Implementacione jedinice projekta „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju u 2023. godini, koji provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Riječ je o aktivnostima koje se u našoj zemlji poduzimaju na jačanju energetske efikasnosti, što je posebno značajno u okviru podrške održivom ekonomskom rastu i kretanju ka Evropskoj uniji.

  Kako je pojašnjeno u usvojenom planu, „Dodatno finansiranje Projekta Energetska efikasnost u BiH“ u Federaciji se provodi od maja 2020. godine i trajat će do kraja februara naredne godine. Ovaj projekt je u Federaciji podržan sa 16.366.193 eura, što je 60 posto sredstava od ukupno odobrenih 27.276.989 eura za BiH.

  Razvojni cilj je pokazati prednosti poboljšanja energijske efikasnosti u objektima javnog sektora i primjeni prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti. Projekat se sastoji od tri komponente. Prva se odnosi na ulaganja u energijsku efikasnost u javnim objektim (školama, bolnicama i kliničkim centrima), druga na razvoj održivih mehanizama finansiranja i izgradnju kapaciteta, a treća na upravljanje projektom. Cjelokupna nabavka u okviru Projekta obavlja se u skladu sa propisima Svjetske banke i odredbama sporazuma o finansiranju.

  Vrijednost ove tri komponente je 27,5 miliona KM, od čega je do 31.12.2022. godine realizirano 21,3 miliona KM, a ove godine plan je da se realizira 6,2 miliona KM. Ukupna sredstva BEEP AF-2023 energetskog projekta za ovu godinu, uz ovih 6,2 miliona KM iz sredstava IDA/IBRD-a, te 4,75 miliona KM od RF i oko 1,6 miliona KM od PDV-a, iznose oko 12,6 miliona KM.

  U ovogodišnjem planu je provođenje mjera energetske efikasnosti na osam odabranih javnih objekata, te projektovanje, nadzor i  revizija projektne dokumentacije za 24 objekta. Kako je obrazloženo, za osam odabranih javnih objekata u tri kantona (Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom) ugovori su potpisani u zadnjem kvartalu prošle godine, te se uskoro očekuje realizacija ugovorenih radova, ukupno procijenjenih investicija u vrijednosti od skoro 2,66 miliona KM.

  U Kantonu Sarajevo tako je u planu provođenje mjera energetske efikasnosti na zgradi Pravosudnih institucija FBiH (Federalno ministarstvo pravde, Vrhovni sud FBiH, Ustavni sud FBiH, Federalno tužilaštvo i Sudska policija FBiH), a procijenjena vrijednost investicije je skoro 600 hiljada KM. Drugi objekt u KS je Zavod za zbrinjavanje invalidne djece i omladine Pazarić, sa procijenjenom investicijom od oko 94 hiljade KM. U HNK je riječ o objektu Kantonalnog suda u Mostaru za koji je procijenjena vrijednost investicije skoro 547 hiljada KM, zatim Narodnog univerziteta Konjic (oko 75 hiljada KM) i Domu zdravlja Čitluk (80.000 KM). U ZDK planirano je provođenje mjera energetske efikasnosti u tri škole. To su Mješovita srednja industrijska škola Zenica (procijenjena vrijednost investicije oko 585 hiljada KM), MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ i Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Breza (oko 483 hiljade KM), te OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica (196 hiljada KM).

  Za 24 javna objekta, od kojih je 17 federalnih institucija u Sarajevu, šest u Mostaru i jedan u Lukavcu, očekuje se da u prvoj polovini ove godine bude kompletirana projektna dokumentacija, kao i njena revizija. Nakon toga će se moći planirati i pripremiti tenderska dokumentacijaa za izvođenje radova, a ukupna procijenjena vrijednost investicije za ova 24 objekta iznosi više od 10 miliona KM.

  Također u ovoj godini planirana je i nabavka opreme za mjerenje potrošnje toplotne energije i temperature, te opreme za očitavanje podataka za objekte, kao i nabavka energetskih certifikata za objekte javne namjene koji će biti obuhvaćeni mjerama za poboljšanje energijske efikasnosti. Pored toga, očekuje se i provođenje konsultantskih usluga ugovorenih u prošloj godini, a odnose se na obezbjeđenje procjene upotrebe energije i potrošnje, te potencijalnih ušteda energije putem mjera energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i popis svih javnih objekata u vlasništvu federalnih i kantonalnih Vlada u FBiH. U planu je i razvoj platforme na bazi digitalne mape radi prikupljanja i vizualne prezentacije podataka na lokaciji svih identifikovanih objekata dopunjenih sa podacima o potrebama javnih objekata za energetsku efikasnost.