Усвојен овогодишњи план проведбе енергетске ефикасности за Федерацију БиХ

 • 16.03.2023.
 • Усвојен овогодишњи план проведбе енергетске ефикасности за Федерацију БиХ

  Влада Федерације БиХ усвојила је План активности Имплементационе јединице пројекта „Енергетска ефикасност у БиХ“ за Федерацију у 2023. години, који проводи Федерално министарство просторног уређења. Ријеч је о активностима које се у нашој земљи подузимају на јачању енергетске ефикасности, што је посебно значајно у оквиру подршке одрживом економском расту и кретању ка Европској унији.

  Како је појашњено у усвојеном плану, „Додатно финансирање Пројекта Енергетска ефикасност у БиХ“ у Федерацији се проводи од маја 2020. године и трајат ће до краја фебруара наредне године. Овај пројект је у Федерацији подржан са 16.366.193 еура, што је 60 посто средстава од укупно одобрених 27.276.989 еура за БиХ.

  Развојни циљ је показати предности побољшања енергијске ефикасности у објектима јавног сектора и примјени прилагодљивих модела финансирања енергетске ефикасности. Пројекат се састоји од три компоненте. Прва се односи на улагања у енергијску ефикасност у јавним објектим (школама, болницама и клиничким центрима), друга на развој одрживих механизама финансирања и изградњу капацитета, а трећа на управљање пројектом. Цјелокупна набавка у оквиру Пројекта обавља се у складу са прописима Свјетске банке и одредбама споразума о финансирању.

  Вриједност ове три компоненте је 27,5 милиона КМ, од чега је до 31.12.2022. године реализирано 21,3 милиона КМ, а ове године план је да се реализира 6,2 милиона КМ. Укупна средства БЕЕП АФ-2023 енергетског пројекта за ову годину, уз ових 6,2 милиона КМ из средстава ИДА/ИБРД-а, те 4,75 милиона КМ од РФ и око 1,6 милиона КМ од ПДВ-а, износе око 12,6 милиона КМ.

  У овогодишњем плану је провођење мјера енергетске ефикасности на осам одабраних јавних објеката, те пројектовање, надзор и  ревизија пројектне документације за 24 објекта. Како је образложено, за осам одабраних јавних објеката у три кантона (Херцеговачко-неретванском, Сарајевском и Зеничко-добојском) уговори су потписани у задњем кварталу прошле године, те се ускоро очекује реализација уговорених радова, укупно процијењених инвестиција у вриједности од скоро 2,66 милиона КМ.

  У Кантону Сарајево тако је у плану провођење мјера енергетске ефикасности на згради Правосудних институција ФБиХ (Федерално министарство правде, Врховни суд ФБиХ, Уставни суд ФБиХ, Федерално тужилаштво и Судска полиција ФБиХ), а процијењена вриједност инвестиције је скоро 600 хиљада КМ. Други објект у КС је Завод за збрињавање инвалидне дјеце и омладине Пазарић, са процијењеном инвестицијом од око 94 хиљаде КМ. У ХНК је ријеч о објекту Кантоналног суда у Мостару за који је процијењена вриједност инвестиције скоро 547 хиљада КМ, затим Народног универзитета Коњиц (око 75 хиљада КМ) и Дому здравља Читлук (80.000 КМ). У ЗДК планирано је провођење мјера енергетске ефикасности у три школе. То су Мјешовита средња индустријска школа Зеница (процијењена вриједност инвестиције око 585 хиљада КМ), МСШ „Мехмедалија Мак Диздар“ и Гимназија „Мухсин Ризвић“ Бреза (око 483 хиљаде КМ), те ОШ „Мирослав Крлежа“ Зеница (196 хиљада КМ).

  За 24 јавна објекта, од којих је 17 федералних институција у Сарајеву, шест у Мостару и један у Лукавцу, очекује се да у првој половини ове године буде комплетирана пројектна документација, као и њена ревизија. Након тога ће се моћи планирати и припремити тендерска документацијаа за извођење радова, а укупна процијењена вриједност инвестиције за ова 24 објекта износи више од 10 милиона КМ.

  Такођер у овој години планирана је и набавка опреме за мјерење потрошње топлотне енергије и температуре, те опреме за очитавање података за објекте, као и набавка енергетских цертификата за објекте јавне намјене који ће бити обухваћени мјерама за побољшање енергијске ефикасности. Поред тога, очекује се и провођење консултантских услуга уговорених у прошлој години, а односе се на обезбјеђење процјене употребе енергије и потрошње, те потенцијалних уштеда енергије путем мјера енергетске ефикасности у јавним објектима, као и попис свих јавних објеката у власништву федералних и кантоналних Влада у ФБиХ. У плану је и развој платформе на бази дигиталне мапе ради прикупљања и визуалне презентације података на локацији свих идентификованих објеката допуњених са подацима о потребама јавних објеката за енергетску ефикасност.