Ministar Delić: Visoko i Čitluk pilot gradovi za provedbu Garancije za mlade u Federaciji BiH

 • 19.09.2023.
 • Ministar Delić: Visoko i Čitluk pilot gradovi za provedbu Garancije za mlade u Federaciji BiH

  U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u Sarajevu danas je održan prvi sastanak učesnika pilot procesa Garancije za mlade u Federaciji BiH. Tokom razgovora istaknut je značaj izrade Plana za provođenje Garancije za mlade, te su predstavljene ključne karakteristike, mehanizmi koordinacije i provedbe, kao i prvi koraci u planiranju pilot procesa u izabranim gradovima.

  Iz Ministarstva navode da će u pilot fazi Garancije za mlade, učestvovati službe za zapošljavanje Zeničko - dobojskog i Hercegovačko - neretvanskog kantona, a obuhvatiće mlade od 15 do 30 godina koji nisu u sistemu obrazovanja, niti na tržištu rada. Provođenje pilot faze predviđeno je za Visoko i Čitluk, što je osnovni uslov za pripremu Plana implementacije Garancije za mlade, a zatim će biti prošireno na sve sredine u našoj zemlji.

  - Garancija za mlade nije program, niti projekat koji ima rok trajanja. Garancija za mlade je proces, novi model zapošljavanja, neizbježna reforma koja će obuhvatiti cijelu BiH. Za pilotiranje smo birali manje gradove jer je praksa zemalja koje su već implementirale Garanciju za mlade pokazala da je to najbolji model za prvu fazu implementacije ovog reformskog procesa u oblasti zapošljavanja mladih. Pred nama je dug put, ali ovdje nema izbora. Ulazimo u reformu koja je neizbježna i obavezujuće za sve – poručio je federalni ministar Adnan Delić.

  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je odlukom Vlade FBiH od 14. juna ove godine preuzelo obavezu i odgovornost nositelja provedbe procesa Garancije za mlade u Federaciji BiH. Iz Ministarstva ističu da je Garancija za mlade provjeren, inkluzivan i ambiciozan program aktivacije koji države članice i države u statusu kandidata za članstvo u EU koriste od 2013. godine, a kako bi mladima osigurale nesmetan prijelaz iz obrazovanja na tržište rada.

  Cilj Garancije za mlade je smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti mladih. Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

  Mladi koji uđu u proces Garancije za mlade imaju jednu od četiri mogućnosti i to zapošljavanje, kontinuirano osposobljavanje, praksu ili pripravnički staž.

  Sastanku su uz predstavnike Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prisustvovali i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, predstavnici ministarstava obrazovanja i rada i zapošljavanja, te službi za zapošljavanje iz Zeničko - dobojskog i Hercegovačko - neretvanskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.