Pristup u više od 8.700 naučnih časopisa

 • 06.12.2007.
 • U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o finansiranju pretplate i održavanja Web of Science i Current Contents Connect baze podataka između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.  U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o finansiranju pretplate i održavanja Web of Science i Current Contents Connect baze podataka između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

  U uvodnom obraćanju federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić istakla je da je u eri internetizacije, virtualizacije, digitalnih tehnologija i nepreglednog tržišta informacijskih proizvoda i usluga, kao i narastajućih interesovanja naših naučnih radnika i studenata za korištenjem naučnih baza podataka, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo značaj pristupanja akademske i naučne zajednice savremenim bazama podataka, kao i ulogu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te je ovoj instituciji povjerilo ispunjenje tog odgovornog zadatka u naredne tri godine.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo je 293.372konvertibilnih maraka za ovaj projekata, a visokoškolske ustanove i naučne institucije, odnosno njihovo nastavno osoblje, istraživači, saradnici i studenti će na ovaj način dobiti besplatan pristup informacijama sadržanim u više od 8.700 najprestižnijih naučnih časopisa u svijetu.

  Ukupna izdvajanja Federalnog ministarstva u ovoj godini za unapređenje nauke iznose 3.302.000 KM, a za studentski standard i visoko obrazovanje 1.750.000 KM.

  Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke dr. Ismet Ovčina se zahvalio Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na podršci, te istakao da ovim činom NUB preuzima odgovornost za implementaciju projekta od kojeg se očekuje da rezultira napretkom, razvojem i uključivanjem različitih naučnih oblasti u savremene informatičke tokove.

  Svi potencijalni korisnici mogu dobiti korisnička imena i pristupne kodove za korištenje ovih baza podataka u Nacionalnoj i unverzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

  Federalna ministrica Meliha Alić izrazila je spremnost da Fedaralno ministarstvo obrazovanja i nauke obogati Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku novim multimedijalnim centrom, koji će biti opremljen savremenom opremom i na usluzi svim korisnicima NUB-e.