Delegacija Vlade FBiH posjetila Šumarski fakultet: Urediti stanje u sektoru šumarstva

 • 10.09.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, zamjenik federalnog premijera i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, te federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić i prostornog uređenja Salko Obhodžaš posjetili su danas Šumarski faklutet Univerziteta u Sarajevu, gdje su s dekanom dr. Farukom Mekićem i njegovim suradnicima razgovarali o razvojnim mogućnostima sektora šumarstva u FBiH.

  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, zamjenik federalnog premijera i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, te federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić i prostornog uređenja Salko Obhodžaš posjetili su danas Šumarski faklutet Univerziteta u Sarajevu, gdje su s dekanom dr. Farukom Mekićem i njegovim suradnicima razgovarali o razvojnim mogućnostima sektora šumarstva u FBiH.

  Tom prigodom domaćni su prezentirali vlastito viđenje poboljšanja stanja u šumarstvu, uobličeno u Akcijski plan. Polazište tog dokumenta je zakonska odredba da, bez obzira na vlasništvo, Federacija BiH ima ekskluzivno pravo upravljanja, planiranja i kontrole u sektoru šumarstva. U zaseban federalni fond, koji bi trebalo osnovati, godišnje bi se od izravnih uplata sredstava za biološku reprodukciju, sredstava za korištenje općekorisnih funkcija šume, te kroz razvitak lovnog gospodarstva, moglo prikupiti nekoliko desetina milijuna konvertibilnih maraka.

  Ta sredstva bila bi korištena za unapređenje šumskog gospodarstva, nova upošljavanja u ovoj oblasti, vraćanje inozemnih kredita uzetih za sektor šumarstva, te za zaštitu šuma. Također je procijenjeno kako sektor šumarstva ima dovolje rezerve za samofinanciranje.

  Uz ove, iznesen je i podatak o tome kako je posljednja inventura šuma na ovim prostorima urađena prije 40 godina, te ukazano na nepostojanje dugoročnog koncepta razvitka šumarstva ni u Federaciji BiH ni u Bosni i Hercegovini.

  Istaknuvši kako su poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo među prioritetima Vlade FBiH, premijer Branković je ukazao na njezinu nakanu da iskoristi kapacitete referentnih znanstvenih institucije, kao što je upravo Šumarski fakultet.

  - Šume su ogroman razvojni resurs. No, uz ekonomske razloge koji iziskuju bolje uređenje stanja u šumarstvu, i najnovije klimatske promjene predstavljaju alarm za zajedničku akciju politike i znanosti na ovom području - kazao je Branković.

  Èlanovi Federalne vlade visoko su ocijenili prezentirani Akcijski plan, a donašnji susret kao polazište za daljnju i detaljniju suradnju sa stručnjacima Šumarskog fakulteta. Kako je kazao ministar Ljubić, vrata Federalnog ministarstva kojem je na čelu potpuno su otvorena svima koji nude dobra rješenja.

  Inače, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu sljedeće godine obilježava šest decenija postojanja. Nakon što je obnovljena u ratu potpuno devastirana fakultetska zgrada, planirana je dogradnja još jednog kata s amfiteatrom i internetskom knjižniciom. Na ovom fakultetu dosad je diplomiralo 2.026 studenata, magisterij je odbranilo 55, a doktorat 36 znanstevnika.