29. sjednica Vlade FBiH

  • 06.03.2024.
  • 29. sjednica Vlade FBiH

    10,5 miliona KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata

    Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom se odobrava prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za uspostavljanje rezervi naftnih derivata, planiranih na razdjelu Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu ovom ministarstvu.

    Sredstva u iznosu od 10.500.000 KM planirana u Budžetu FBiH za 2024. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ekonomskom kodu „Subvencije javnim preduzećima - Poseban namjenski transakciji račun za uplatu takse za uspostavljanje rezervi naftnih derivata“, u okviru izvora namjenskih prihoda, utrošiti će se u skladu sa Odlukom o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za period 2023-2026. godina, a koja se odnose na 2024. godinu.

    Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će posebnim rješenjem uspostaviti proceduru postupanja unutar Ministarstva kod prenosa sredstava koja se prikupljaju po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata na namjenskom depozitnom računu Budžeta FBiH, te će imenovati Komisiju za praćenje namjenskog utroška sredstava. Ovo ministarstvo će davati naloge Federalnom ministarstvu finansija da sa posebnog namjenskog transakcijskog računa izvrši prenos raspoloživih sredstava na račun Operatora-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo. Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo finansija i Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

    Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavljat će izvještaje Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

    Utvrđen Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u FBiH

    Vlada Federacije BiH je danas na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove utvrdila Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u Federaciji BiH koji će biti upućen u Parlament Federacije BiH.

    Ovim zakonom se, pojašnjava predlagač, uređuje oblast građevinskog zemljišta, u skladu sa "novim" stvarnim pravom, odnosno načelima i pravilima postavljenim kroz Zakon o stvarnim pravima, što je utvrđena zakonska obaveza. Kroz osam poglavlja Prijedloga ovog zakona normira se pojam i definicija građevinskog zemljišta, uređuje raspolaganje i upis građevinskog zemljišta u javne registre, način određivanja građevinskog zemljišta. Također se reguliše sticanje i zaštita prava na građevinskom zemljištu, kao i prestanak svojstva javnog dobra i uređenje građevinskog zemljišta. Propisuju se naknade koje se plaćaju prilikom korištenja građevinskog zemljišta, definišu prava i obaveze jedinica lokalne samouprave i vlasnika jednih spram drugih kada je u pitanju planska izgradnja i privođenje građevinskog zemljišta trajnoj namjeni, te se rješava nadzor nad provođenjem zakona, utvrđuju prekršajne odredbe, a uređuje se i primjena propisa u prelaznom periodu i stupanje zakona na snagu.

    Predlagač u obrazloženju zakona, između ostalog, navodi da se ovim zakonskim propisom kao građevinsko zemljište definiše sve ono zemljište koje je važećim prostorno-planskim dokumentima predviđeno za izgradnju i za to zemljište važi pravni režim koji se reguliše ovim prijedlogom zakona. U skladu s "novim" stvarnim pravom, načelom jednovrsnosti vlasništva i jedinstva nekretnine u ovom prijedlogu zakona se ne pravi razlika između gradskog građevinskog zemljišta (koje je nekada bilo u isključivo društvenom vlasništvu) i ostalog građevinskog zemljišta (koje je moglo biti i u privatnom vlasništvu), nego se sve građevinsko zemljište posmatra kao cjelina i ima isti status.

    U razlozima za donošenje ovog zakonskog propisa predlagač, između ostalog, podsjeća da od 2014. godine počinje primjena Zakon o stvarnim pravima kojim se nakon dugo vremena oblast stvarnih prava vraća srednjeevropskoj tradiciji, uvodi načelo jednovrsnosti vlasništva, jednakosti svih titulara, odnosno nosilaca prava vlasništva i načelo jedinstva nekretnine, te se propisuje opća vlasnička transformacija nekadašnjeg društvenog vlasništva odnosno njegovih derivativa (pravo upravljanja, raspolaganja, korištenja).

    Predlagač također, između ostalog, pojašnjava da je članom 371. stav 2. Zakona o stvarnim pravima utvrđeno da će se propisi o građevinskom zemljištu usaglasiti sa odredbama tog zakona u roku od tri mjeseca od dana početka njegove primjene, tako da jedan od razloga za donošenje ovog novog zakona o građevinskom zemljištu u FBiH proizilazi iz odredbe općeg propisa u oblasti stvarnih prava.

    Predlagač ističe i da oblast građevinskog zemljišta treba urediti posebnim propisom, i to ne samo zato što je to obaveza Zakona o stvarnim pravima, nego prije svega zato što to zahtijeva sadašnji društveno-ekonomski okvir, a posebno interes razvoja urbanih naselja i infrastrukture.

    Utvrđen Prijedlog zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u FBiH

    Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, te ga uputila u dalju parlamentarnu proceduru. 

    Ovim zakonom uređuju se osnovni principi zaštite osoba sa invaliditetom, te definicije osobe sa invaliditetom i invaliditeta, kao i jedinstvena načela i institucionalni model za ocjenu stepena invaliditeta. Zakonom se uređuje i materijalna podrška osoba sa invaliditetom - osnovna prava, obim i uslovi pod kojima se ostvaruju, osnovica za ta prava, te finansiranje i svrha isplate novčanih naknada za priznata prava, kao i postupak za ostvarivanje osnovnih prava. Također, uređuje se verifikacija zakonitosti korištenja ostvarenih prava, nadzor nad primjenom zakona i druga pitanja od značaja za ostvarivanje osnovnih prava osoba sa invaliditetom na području Federacije BiH.

    Zaštita osoba sa invaliditetom zajednička je nadležnost Federacije i kantona.

    Osoba sa invaliditetom, u smislu ovog zakona, je osoba koja ima trajna tjelesna, psihička, intelektualna ili osjetilna oštećenja, prouzrokovana bolešću (urođenom ili stečenom) ili povredom, koje se ne može otkloniti liječenjem ili mjerama medicinske zaštite, a koja je zbog takvog stanja u interakciji s različitim preprekama spriječena da potpuno i učinkovito sudjeluje u društvu na ravnopravnoj osnovi sa drugima članovima tog društva.

    Zakonom je definisano i da invaliditet predstavlja zajednički termin za trajno oštećenje, ograničenje aktivnosti i restrikcije u učestvovanju, koji označava negativne aspekte interakcije pojedinaca, u odnosu na lične i faktore okoline. Invaliditet može biti psihički (psihička oboljenja), intelektualni (smetnje u intelektualnom razvoju i funkcionisanju), fizički (tjelesna oštećenja) i senzorni (čulna oštećenja).

    Ovim zakonom propisana su i prava osoba sa invaliditetom, kao i uslovi, način i postupak utvrđivanja prava na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, te ortopedski dodatak.

    Također, propisano je da pravo na novčane naknade na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica i ortopedski dodatak po odredbama ovog zakona, ostvaruju osobe sa invaliditetom, kod kojih je ocjenom medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja utvrđen procenat ukupnog oštećenja organizma u visini od 90 posto i 100 posto, te koje su državljani Bosne i Hercegovine i imaju prijavljeno stalno prebivalište na području Federacije u trajanju od najmanje šest mjeseci.

    Osnovica za određivanje mjesečnih novčanih naknada, prema ovom zakonu, utvrđuje se u iznosu od 495,20 KM, koja se odlukom Vlade Federacije BiH, početkom svake godine mijenja i usklađuje prema odredbama ovog zakona. Visina ove osnovice usklađivat će se u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog društvenog proizvoda u prethodnoj godini. Usklađivanje osnovice vršit će se početkom tekuće godine.

    Kako je navedeno u obrazloženju, ovim prijedlogom se prvi put utvrđuje predmetni, sveobuhvatni tekst zakona koji uređuje pitanja za osobe sa invaliditetom. Također, navedeno je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo i provelo javnu raspravu u skladu sa propisanim procedurama za donošenje zakona iz zajedničke nadležnosti kantona i federalne vlasti.

    Izmijenjen i dopunjen zakon o PIO

    Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojim se provodi presuda Ustavnog suda FBiH U-13/22 od 9.5.2023. godine, te ga u hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

    Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PIO se dopunjava član 89. na način da je dopunjen naziv tog člana riječima „i invalidsku“, te dodan stav kojim je propisano da se pravo na invalidsku penziju obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

    Također, briše se član 116. čime se, kako pojašnjava predlagač, korisnicima invalidskih penzija omogućava sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju bez obustave isplate penzije. Predlagač nadalje pojašnjava da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena prva  kategorija invalidnosti, odnosno kod kojeg postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. Prema Zakonu o PIO gubitak radne sposobnosti (prva kategorija invalidnosti) postoji kada se utvrdi da osiguranik u obaveznom osiguranju trajno nije sposoban za rad na radnom mjestu odnosno poslu koji je obavljao na dan ocjene radne sposobnosti ili koje je obavljao prije prestanka osiguranja, kao ni za drugo radno mjesto odnosno posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom, niti se prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom.

    Predlagač smatra da su potpuni gubitak radne sposobnosti i, s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju dijametralno suprotne situacije, te da jedna isključuje drugu. Predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i budžet Federacije BiH.

    Predlagač u obrazloženju navodi da se brisanjem člana 116. izvršava Presuda Ustavnog suda FBiH U-13/22 od 9.5.2023. godine.

    Zaključak Vlade FBiH s ciljem prevencije nasilja u porodici

    Vlada Federacije BiH sa današnje sjednice uputila je poruku s ciljem prevencije nasilja u porodici.

    Naime, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak da će u sklopu izmjena Krivičnog zakona Federacije BiH poseban akcent biti stavljen na pooštravanje sankcija za krivična djela nasilja u porodici.

    Vlada je, također, pozvala institucije u Federaciji BiH, kao i civilni sektor da sa istim ciljem predlože inicijative i prijedloge izmjena Krivičnog zakona Federalnom ministarstvu pravde.

    Saglasnost za povećanje kapitala Vlade Federacije BiH u iznosu od 30 miliona KM u Union banci d.d. Sarajevo 

    Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti Federalnom ministarstvu finansija za pretvaranje potraživanja u dionički kapital Union banke d.d. Sarajevo, a u iznosu od 30.000.000 KM. Riječ je o potraživanjima Vlade Federacije BiH po osnovu ugovora o kreditu po subordiniranim uslovima zaključenim 31.5.2022. godine i 28.3.2023. godine između Vlade Federacije, zastupane po Federalnom ministarstvu finansija, i Union banke d.d. Sarajevo.

    U Odluci je navedeno da na dan 30.9.2023. godine, Vlada ima kapital u Banci u iznosu od 96.179.000 KM, što čini 97,05 posto ukupnog dioničkog kapitala Banke. Pretvaranjem navedenih potraživanja ovaj kapital će se povećati na iznos od 126.179.000 KM ili 97,74 posto ukupnog dioničkog kapitala Banke.

    U razlozima za donošenje Odluke navodi se da je Vlada na sjednicama 19. maja 2022. godine, te 23. marta 2023. godine donijela odluke o odobravanju kredita Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima u iznosima od po 15.000.000 KM, a na osnovu čega su Federalno ministarstvo finansija i ova banka zaključili ugovore. Radi se o kreditima za potrebe finansiranja nove kreditne linije namijenjene rješavanju stambenih pitanja mladih sa rokom dospijeća do 25 godina.

    Kako je obrazloženo, ciljevi i očekivani efekti realizacije kredita bili su podrška u realizaciji Poslovne strategije Banke, kao i realizacija Zaključka Vlade Federacije BiH kojim je Vlada prihvatila inicijativu za podršku razvoja poslovanja Union banke d.d. Sarajevo, te donijela Odluku o usvajanju Poslovne strategije Union banke d.d. Sarajevo za period 2013-2017., 2018-2020. i 2021-2023. godina.

    Između ostalog, u obrazloženju se ističe i da je u toku 2023. godine Banka učvrstila svoju poziciju i potvrdila status jedne od najbrže rastućih banaka na tržištu BiH, kao i da se u odnosu na prethodnu godinu bilježi rast njenog poslovanja u svim bitnim segmentima. Također, napominje se da Banka kontinuirano uspijeva poboljšati svoje poslovanje i ostvarivati pozitivan poslovni rezultat, a da je ostvarena dobit isključivo u funkciji rasta i razvoja Banke, s fokusom na odgovornom upravljanju troškovima. Naglašeno je da ovo ne bi bilo moguće bez podrške većinskog vlasnika kroz aktivno učešće u poslovnim projektima Banke, a od kojih se posebno ističe uspostava i realizacija trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te odobrenih kreditnih linija u formi subordiniranog duga. Banka je ujedno glavna depozitna i jedna od četiri transakcijske banke Federalnog ministarstva finansija, a također je usklađena sa svim odredbama Odluke o izračunavanju kapitala u pogledu visine i uslova za priznavanje stavki kapitala.

    Obrazloženo je da je potreba za većom visinom dioničkog kapitala iskazana radi održavanja poslovanja u okviru zakonski definiranih limita, kao i omogućavanja daljnjeg rasta i razvoja poslovanja Banke. Zbog toga je dostavljen prijedlog da poveća učešće u dioničkom kapitalu putem dokapitalizacije, te da se ona provede kroz konverziju subordiniranog duga u kapital Banke.

    Federalno ministarstvo finansija ovlašteno je za poduzimanje svih radnji potrebnih za realizaciju Odluke Vlade, a koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

    Vlada FBiH odobrila 2,2 miliona KM za troškove sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija

    Vlada Federacije BiH danas je usvojila Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata sa kriterijima raspodjele po osnovu “Transfera za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija“ za 2024. godinu u iznosu od 2.200.000 KM.

    Sredstva će se odobravati u skladu sa Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica za članove uže porodice demobiliziranog branioca sa kojim je živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti. Pravo podnošenja zahtjeva za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM imaju sva fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija (ratni vojni invalidi, članovi uže porodice šehida i poginulih branioca, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi njihovih porodica, demobilizirani branioci za slučaj smrti članova njihove uže porodice).

    U obrazloženju je navedeno da će sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2024. godine, u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

    Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata imenovat će komisiju za razmatranje zahtjeva i davanje prijedloga za dodjelu pomoći, nakon čega će se donijeti konačna odluka o dodjeli jednokratne pomoći.

    Cilj programa je pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog državnog organa ili institucije, odnosno pravnog lica.

    Kadrovska rješenja

    Vlada Federacije BiH danas je dala prethodnu saglasnost Skupštini Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za imenovanje Ismara Adžajlića, Amira Brčaninovića, Semina Petrovića, Dženana Imamovića i Amira Sendića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prije toga data je prethodna saglasnost Skupštini ovog društva za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora, radi isteka perioda na koji su imenovani.

    Data je i prethodna saglasnost Skupštini Privrednog društva UNIS-Group d.o.o. za imenovanje Senaida Tursunovića, Amera Mahmutovića i Benjamina Osmančevića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prije toga je data prethodna saglasnost Skupštini ovog društva za razrješenje članova Nadzornog odbora, radi neusvajanja godišnjeg izvještaja društva, koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaje revizora,  nadzornog odbora i odbora za reviziju.

    Vlada Federacije BiH imenovala je Harisa Lulića, Franu Glavaša i Idhama Krušku za vršioce dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period od tri mjeseca. Prethodno je donesena Odluka kojom su razrješeni dužnosti predsjednik i dva člana Upravnog odbora Operatora za OIEiEK, prije isteka mandata.

    Doneseno je i Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova nadzornog odbora ustanova socijalne zaštite Federacije BiH. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti predsjednik i članovi nadzornih odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine - Sarajevo, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, te Ustanove socijalne zaštite - Ljubuški. Također, istim rješenjem privremeno se imenuju predsjednik i članovi Nadzornog odbora u ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH do okončanja konkursne procedure, a najviše do tri mjeseca u sastavu Šahim Kahrimanović (predsjednik), te Almira Smajić, Maja Bjelan, Miroslav Grubišić, Nikola Papac (članovi).

    Imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 - 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo - u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).

    Izmjenom Rješenja o postavljenju komandanta, načelnika i članova Federalnog štaba civilne zaštite u ovaj štab imenovani su Vahidin Munjić i Daniel Tučić.

    Danas je doneseno i Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti predsjednik i članovi Upravnog odbora ovog zavoda, te se privremeno imenuju predsjednik i članovi Upravnog odbora Zavoda na period do najviše tri mjeseca odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja Upravnog odbora, u sastavu Emina Dedović (predsjednica), te Rijada Halilović, Krešimir Sarić, Branimir Skoko, Vitomir Ćošković, Dijana Adilagić i Senada Bibić (članovi).

    Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju Reufa Sulejmanovića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija ovog javnog preduzeća na period do isteka mandata imenovanim vršiocima dužnosti članova Uprave, odnosno do okončanja konkursne procedure. Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju vršioca dužnosti člana Uprave ovog javnog preduzeća prije isteka mandata zbog podnošenja ostavke.

    Danas je data prethodna saglasnost za imenovanje članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo na vremenski period od četiri godine, i to Ivane Tomović, Slobodana Kadijevića, Tomislava Galića, Damira Dinarevića, Želimira Bukarića i Asmire Hujdurović – Ibrišimović. Prije toga data je prethodna saglasnost za razrješenje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća zbog isteka mandata.

    Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva Hrvatska pošta d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju članova Uprave ovog privrednog društva, na period od četiri godine i to Mate Rupčić za direktora/predsjednika Uprave, Ivan Sušac za izvršnog direktora za razvoj sistema i marketing, te Ljubo Vujica za izvršnog direktora za poštansku tehnologiju. Prije toga data je predhodna saglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva Hrvatska pošta d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o razrješenju članova Uprave ovog privrednog društva, radi isteka mandata.

    Danas je data i prethodna saglasnost Upravnom odboru Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Drin, za donošenje odluke o imenovanju Ajdina Hibovića za vršioca dužnosti direktora Ustanove, do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci.

    Imenovana je i Komisija za praćenje i analizu implementacije Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sistema javne kanalizacije u sastavu Fadila Muftić (predsjednik ), te Selma Crnovršanin i Eldar Avdagić (članovi).