Vlada FBiH: Potpisani ugovori o finansiranju razvoja poduzetničkih zona u vrijednosti od 1,8 miliona KM

 • 07.09.2022.
 • Vlada FBiH: Potpisani ugovori o finansiranju razvoja poduzetničkih zona u vrijednosti od 1,8 miliona KM

  Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu ugovore s predstavnicima općina i gradova o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava za projekte “Izgradnja poduzetničkih zona” i “Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone” za 2022. godinu.

  Ukupna vrijednost projekata je 1.843.000 KM i riječ je o grant sredstvima koje je osigurala Vlada Federacije BiH, a u skladu sa Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije BiH za ovu godinu. Lokalne zajednice će investirati svoja sredstva u ukupnom iznosu od 1.550.000 KM.

  Prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, poduzetničke zone su izuzetno važne, jer doprinose drastičnom povećanju broja novih preduzeća.

  -Od oko 60.000 novozaposlenih u našem mandatu, najveći procenat je zabilježen u obrtima. Oni su zaposlili šestinu osoba i upravo nam to govori o važnosti ulaganja u ovaj sektor. Drago mi je da smo uprkos krizama i udarima pandemije i inflacije, imali mogućnost da pomognemo našim opštinama i gradovima da otvaraju, šire i jačaju poduzetničke zone – istakao je premijer Novalić.

  U okviru programa podrške resornog Ministarstva, poticajna sredstva za projekt „Izgradnja poduzetničkih zona” dobilo je sedam općina i šest gradova. To su općine Tešanj, Čitluk, Vitez, Grude, Novi Travnik, Konjic i Kreševo, te gradovi Zenica, Gradačac, Stolac, Gračanica, Mostar i Bihać. Za realizaciju ovog projekta biće izdvojeno 1.731.000 KM.

  Sredstva u iznosu od 112.000 KM dodijeljena su za projekt “Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone”, u općinama Drvar, Glamoč, Sanski Most i Jablanica, te u Gradu Živinice, s ciljem  rasta poduzetnistva I povećanja investicija I zaposlenosti.

  -Kroz grant šemu pruža se podrška izgradnji nove i unapređenju postojeće infrastrukture u poduzetničkim zonama Federacije, tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoja poduzetništva. Također, doprinosi realizaciji ekonomskih prioriteta definisanih u strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave. Ulaganja u infrastrukturu će imati za cilj poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnom I regionalnom novou, što će doprinijeti stvaranju boljeg okruženja za razvoja malih i srednjih preduzeća – kazao je ministar Zukić.

  Dodao je da će u poduzetničkim zonama biti uposleno ukupno 248 novih radnika i useljeno 13 novih malih i srednjih preduzeća, a rok za realizaciju tih projekata je deset mjeseci, te da očekuje da sve bude okončano relativno brzo.

  Na javni poziv Federalnog ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, pristigle su ukupno 33 projektne prijave, od kojih je 21 ocijenjena kao uspješna, a danas su potpisani ugovori sa 13 prvorangiranih jedinica lokalne samouprave.