Влада ФБиХ: Потписани уговори о финансирању развоја подузетничких зона у вриједности од 1,8 милиона КМ

 • 07.09.2022.
 • Влада ФБиХ: Потписани уговори о финансирању развоја подузетничких зона у вриједности од 1,8 милиона КМ

  Федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић потписао је данас у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву уговоре с представницима опћина и градова о додјели бесповратних потицајних средстава за пројекте “Изградња подузетничких зона” и “Израда документације за успостављање подузетничке зоне” за 2022. годину.

  Укупна вриједност пројеката је 1.843.000 КМ и ријеч је о грант средствима које је осигурала Влада Федерације БиХ, а у складу са Одлуком о усвајању Програма утрошка средстава Текућих трансфера утврђених Буџетом Федерације БиХ за ову годину. Локалне заједнице ће инвестирати своја средства у укупном износу од 1.550.000 КМ.

  Према ријечима федералног премијера Фадила Новалића, који је присуствовао потписивању уговора, подузетничке зоне су изузетно важне, јер доприносе драстичном повећању броја нових предузећа.

  -Од око 60.000 новозапослених у нашем мандату, највећи проценат је забиљежен у обртима. Они су запослили шестину особа и управо нам то говори о важности улагања у овај сектор. Драго ми је да смо упркос кризама и ударима пандемије и инфлације, имали могућност да помогнемо нашим општинама и градовима да отварају, шире и јачају подузетничке зоне – истакао је премијер Новалић.

  У оквиру програма подршке ресорног Министарства, потицајна средства за пројект „Изградња подузетничких зона” добило је седам опћина и шест градова. То су опћине Тешањ, Читлук, Витез, Груде, Нови Травник, Коњиц и Крешево, те градови Зеница, Градачац, Столац, Грачаница, Мостар и Бихаћ. За реализацију овог пројекта биће издвојено 1.731.000 КМ.

  Средства у износу од 112.000 КМ додијељена су за пројект “Израда документације за успостављање подузетничке зоне”, у опћинама Дрвар, Гламоч, Сански Мост и Јабланица, те у Граду Живинице, с циљем  раста подузетниства И повећања инвестиција И запослености.

  -Кроз грант шему пружа се подршка изградњи нове и унапређењу постојеће инфраструктуре у подузетничким зонама Федерације, тамо гдје иста представља препреку развоја подузетништва. Такођер, доприноси реализацији економских приоритета дефинисаних у стратегијама развоја јединица локалне самоуправе. Улагања у инфраструктуру ће имати за циљ побољшање приступа, капацитета, квалитета и атрактивности постојећих подузетничких зона на локалном И регионалном новоу, што ће допринијети стварању бољег окружења за развоја малих и средњих предузећа – казао је министар Зукић.

  Додао је да ће у подузетничким зонама бити упослено укупно 248 нових радника и усељено 13 нових малих и средњих предузећа, а рок за реализацију тих пројеката је десет мјесеци, те да очекује да све буде окончано релативно брзо.

  На јавни позив Федералног министарство развоја, подузетништва и обрта, пристигле су укупно 33 пројектне пријаве, од којих је 21 оцијењена као успјешна, а данас су потписани уговори са 13 прворангираних јединица локалне самоуправе.