Uspješna saradnja Federalne vlade sa Svjetskom bankom

 • 06.12.2007.
 • Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr Nedžad Branković, sa zamjenikom premijera i federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, primio je danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu direktoricu Svjetske banke za BiH i Regionalnog koordinatora za Jugoistočnu Evropu Orsaliju Kalantzopoulos, sa njenom nasljednicom na ovoj poziciji od 1.1. 2008. godine Jane Armitage.

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr Nedžad Branković, sa zamjenikom premijera i federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, primio je danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu direktoricu Svjetske banke za BiH i Regionalnog koordinatora za Jugoistočnu Evropu Orsaliju Kalantzopoulos, sa njenom nasljednicom na ovoj poziciji od 1.1. 2008. godine Jane Armitage.

  Uz zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa Svjetskom bankom koja nije samo partner u finansiranju značajnih projekata u Bosni i Hercegovini već i svojevrstan korektiv finansijskih namjera i tokova, premijer Branković je obrazložio ključne zadatke Vlade FBiH u narednoj godini. Riječ je o reformi direktnih poreza i konsolidiranju socijalnih davanja, što će podrazumijevati izmijenjenu raspodjelu javnih prihoda i od čijeg će uspjeha, između ostalog, ovisiti i daljnja potpora međunarodnih finansijskih institucija.

  Današnji susret bio je prilika i za razgovor o sadašnjem portfoliu Svjetske banke i programu pozajmljivanja u budućnosti, kako je dogovoreno tokom CPS
  ( Strategija Partnerstva za mir) konsultacija i za šta je potvrđen kredibilitet Federacije BiH.

   -Naša šansa za razvoj je implementacija Programa privatizacije, istakao je premijer Branković, dok je minister Bevanda pojasnio namjeru Vlade da ovaj proces vodi krajnje transparentno i jasno i pod jednakim uvjetima za sve.

  - I za realizaciju planiranih zadataka u sljedećoj godini Vladi na raspolaganju stoje ekspertni timovi Ureda Svjetske banke u Sarajevu, naglasila je gospođa Kalantzopoulos, opraštajući se od zvaničnika Federalne vlade.