U Zavidovićima 16 porodica useljeno u nove stanove

 • 25.11.2022.
 • U Zavidovićima 16 porodica useljeno u nove stanove

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić prisustvovao je u Zavidovićima uručenju ključeva za 16 porodica koje dolaze iz socijalno osjetljivih kategorija.  

   

  Ovom prilikom ministar Ramić zahvalio je Gradskoj upravi Zavidovića na predanom radu i dobroj saradnji na završetku ovog projekta. Istakao je da je do sada, pored Zavidovića, na području Federacije BiH u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađeno 1.017 stambenih jedinica, od čega 704 individualna objekta i 313 stambenih jedinica.

   

  Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementira Regionalni stambeni program, a izgradnju stambenog objekta za koji su uručeni ključevi finansirala je Razvojna banka Vijeća Evrope.

   

  - Danas smo posebno sretni, na Dan državnosti naše domovine simbolično trajno zbrinjavamo 16 porodica u potrebi – rekao je ministar Ramić.

   

  Dodao je da su trenutno aktivna tri podprojekata, od kojih BiH2 i BiH5 podrazumijevaju izgradnju individualnih stambenih objekata, a podprojekt BiH6 izgradnju stambenih jedinica po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.  

   

  - U toku je izgradnja 198 stambenih jedinica i to 37 individualnih stambenih objekata i 162 stambene jedinice, koji se realiziraju na području Grada Čapljine, te općina Ključ, Bosanska Krupa, Kalesija, Kladanj, Odžak, Orašje i Vogošća - istakao je ministar Ramić.

   

  Uručenju ključeva prisustvovao je i gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

   

  - Kontribucija Grada  Zavidovići podrazumijeva dodjelu zemljišta (parcele) za izgradnju višestambenog objekta kao i izdavanje urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, te troškove tehničkog prijema, izdavanje upotrebne dozvole i druge potrebne dokumentacije, kao i osiguranje sredstava za kompletnu infrastrukturu (priključak na niskonaponsku mrežu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Zahvaljujem Ministarstvu i donatorima, a posebno radost dijelimo s porodicama koje od danas imaju mjesto kojeg mogu zvati domom – rekao je Mujanović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.