U Tinji kod Srebrenika 20 porodica iz kolektivnih centara dobilo ključeve stanova

 • 19.08.2022.
 • U Tinji kod Srebrenika 20 porodica iz kolektivnih centara dobilo ključeve stanova

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović uručili su ključeve novoizgrađenih stambenih jedinica za 20 raseljenim porodica koje su boravile u kolektivnim i alternativnim smještajima na području ovog grada.

   

  Višestambeni objekat je izgrađen kroz projakat CEB II - Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja. Kroz ovaj projekat osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u Republici Srpskoj i više od 76 posto na području Federacije BiH.

   

  U FBiH je u toku izgradnja objekata sa ukupno 351 stambenom jedinicom za devet potprojekata koji se realiziraju na području Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica, Lukavca, Ključa, Kalesije i Foče/Ustikoline.

   

  Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata sa ukupno 653 stambene jedinice. Od toga su useljene 473, a do kraja godine planirano je useljenje još 180 porodica u nove stambene jedinice u  Velikoj Kladuši, Čeliću, Goraždu, Palama FBiH, Mostaru i Ilidži.

   

  Ukupna vrijednost podprojekta Tinja iznosila je 2.104.000 KM, od čega je 1.638.000 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak od 466.000 KM je osigurao Grad Srebrenik.