У Тињи код Сребреника 20 породица из колективних центара добило кључеве станова

 • 19.08.2022.
 • У Тињи код Сребреника 20 породица из колективних центара добило кључеве станова

  Федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић и градоначелник Сребреника Нихад Омеровић уручили су кључеве новоизграђених стамбених јединица за 20 расељеним породица које су боравиле у колективним и алтернативним смјештајима на подручју овог града.

   

  Вишестамбени објекат је изграђен кроз пројакат ЦЕБ ИИ - Затварање колективних и алтернативних смјештаја путем јавних стамбених рјешења. Кроз овај пројекат осигурана су кредитна средства Развојне банке Вијећа Европе за затварање 121 колективног центра у БиХ. За ту намјену бит ће осигурано 2.600 стамбених јединица у 82 зграде и објекта у 45 опћина и градова у БиХ. На тај начин ће бити затворени сви колективни центри у Републици Српској и више од 76 посто на подручју Федерације БиХ.

   

  У ФБиХ је у току изградња објеката са укупно 351 стамбеном јединицом за девет потпројеката који се реализирају на подручју Бихаћа, Грачанице, Мостара, Чапљине, Живиница, Лукавца, Кључа, Калесије и Фоче/Устиколине.

   

  До сада је завршена санација и изградња објеката за 27 подпројеката са укупно 653 стамбене јединице. Од тога су усељене 473, а до краја године планирано је усељење још 180 породица у нове стамбене јединице у  Великој Кладуши, Челићу, Горажду, Палама ФБиХ, Мостару и Илиџи.

   

  Укупна вриједност подпројекта Тиња износила је 2.104.000 КМ, од чега је 1.638.000 КМ кредитних средстава ЦЕБ-а, а остатак од 466.000 КМ је осигурао Град Сребреник.