Terzo na obilježavanju 30. godišnjice pogibije heroja ARBiH Hajrudina Mešića

 • 31.10.2022.
 • Terzo na obilježavanju 30. godišnjice pogibije heroja ARBiH Hajrudina Mešića

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, prisustvovao je proteklog vikenda u Teočaku dvodnevnom obilježavanju 30. godišnjice pogibije komandanta 1. teočanske brigade Armije RBiH Hajrudina Mešića, poznatijeg kao Kapetan Hajro.

  Mešić je dobitnik najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka", a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

  Obilježavanje je počelo Akademijom posvećenoj liku i djelu Hajrudina Mešića, a završeno polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju te učenjem tehvida u džamiji u Sniježnici.

  Inače, u Sniježnici je izgrađeno spomen obilježje - turbe koje je po izgledu jedinstveno za devet narodnih heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

  Brigada na čijem je čelu bio Mešić, nakon njegove pogibije preimenovana je u 255. brdsku brigadu "Hajrudin Mešić" i proglašena slavnom zbog svog doprinosa u odbrani BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.