Терзо на обиљежавању 30. годишњице погибије хероја АРБиХ Хајрудина Мешића

 • 31.10.2022.
 • Терзо на обиљежавању 30. годишњице погибије хероја АРБиХ Хајрудина Мешића

  Помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо, присуствовао је протеклог викенда у Теочаку дводневном обиљежавању 30. годишњице погибије команданта 1. теочанске бригаде Армије РБиХ Хајрудина Мешића, познатијег као Капетан Хајро.

  Мешић је добитник највиших ратних признања "Златни љиљан" и "Златна полицијска значка", а постхумно је унапријеђен у чин бригадног генерала и одликован Орденом народног хероја ослободилачког рата Армије РБиХ.

  Обиљежавање је почело Академијом посвећеној лику и дјелу Хајрудина Мешића, а завршено полагањем цвијећа на шехидском мезарју те учењем техвида у џамији у Снијежници.

  Иначе, у Снијежници је изграђено спомен обиљежје - турбе које је по изгледу јединствено за девет народних хероја ослободилачког рата Армије РБиХ.

  Бригада на чијем је челу био Мешић, након његове погибије преименована је у 255. брдску бригаду "Хајрудин Мешић" и проглашена славном због свог доприноса у одбрани БиХ, саопћено је из Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата.