Sastanak u Vladi FBiH: Donijeti Zakon o zaštiti žrtava ratne torture

 • 29.08.2022.
 • Sastanak u Vladi FBiH: Donijeti Zakon o zaštiti žrtava ratne torture

  Premijer Federacije BiH Fadili Novalić, te zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, sa saradnicima, danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primili delegaciju Saveza logoraša u BiH, na čelu s njegovim predsjednikom Seidom Omerovićem.

  Razgovarano je o statusu i problematici populacije logoraša kao jedne od najbrojnijih kategorija proisteklih iz posljednjeg rata.

  Gosti su predstavnike Vlade upoznali s potreškoćama s kojima se susreću, te posljedicama nepostojanja adekvatnog pravnog okvira koji bi regulirao status i prava svih logoraša - žrtava ratne torture. Ovo pitanje je prije nekoliko godina već bilo pokrenuto na nivou BiH, ali zakon koji regulira ovu oblast nikad nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

  Predstavnici Vlade FBiH danas su podržali aktueliziranje donošenja zakona na nivou Federacije BiH kojim bi bio reguliran status ove kategorije stanovništva.

  - Vlada Federacije BiH će oformiti međuresornu radnu grupu koja bi, u saradnji s predstavnicima Saveza logoraša, trebala pripremiti radni tekst ovog zakona, kako bi ga Vlada utvrdila i uputila u daljnju proceduru - kazao je premijer Novalić.

  Predstavnici Saveza logoraša u BiH koji, kako navode, broji oko 20.000 članova, upoznali su domaćine današnjeg sastanka o radu i aktivnostima koje poduzimaju, kao i problemima s kojima se svakodnevno susreću.

  Sastanku su prisustvovali pomoćnici federalnih ministara rada i socijalne politike Dobrica Jonjić, boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, te pravde Mersiha Udovčić.