Састанак у Влади ФБиХ: Донијети Закон о заштити жртава ратне тортуре

 • 29.08.2022.
 • Састанак у Влади ФБиХ: Донијети Закон о заштити жртава ратне тортуре

  Премијер Федерације БиХ Фадили Новалић, те замјеник премијера и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача, са сарадницима, данас су, у сједишту Федералне владе у Сарајеву, примили делегацију Савеза логораша у БиХ, на челу с његовим предсједником Сеидом Омеровићем.

  Разговарано је о статусу и проблематици популације логораша као једне од најбројнијих категорија проистеклих из посљедњег рата.

  Гости су представнике Владе упознали с потрешкоћама с којима се сусрећу, те посљедицама непостојања адекватног правног оквира који би регулирао статус и права свих логораша - жртава ратне тортуре. Ово питање је прије неколико година већ било покренуто на нивоу БиХ, али закон који регулира ову област никад није донесен у Парламентарној скупштини БиХ.

  Представници Владе ФБиХ данас су подржали актуелизирање доношења закона на нивоу Федерације БиХ којим би био регулиран статус ове категорије становништва.

  - Влада Федерације БиХ ће оформити међуресорну радну групу која би, у сарадњи с представницима Савеза логораша, требала припремити радни текст овог закона, како би га Влада утврдила и упутила у даљњу процедуру - казао је премијер Новалић.

  Представници Савеза логораша у БиХ који, како наводе, броји око 20.000 чланова, упознали су домаћине данашњег састанка о раду и активностима које подузимају, као и проблемима с којима се свакодневно сусрећу.

  Састанку су присуствовали помоћници федералних министара рада и социјалне политике Добрица Јоњић, бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо, те правде Мерсиха Удовчић.