Saopćenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke: Otvoren Centar za evropsko obrazovanje u Zagrebu

  • 25.09.2007.
  • Danas je federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić prisustvovala svečanom otvaranju Centra za europsko obrazovanje u Zagrebu. Ceremoniji su prisustvovale visoke zvanice Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, zemalja iz regiona i Evropske Unije, dr. Ivo Sanader, premijer Republike Hrvatske, dr.Annette Schavan, ministrica obrazovanja i nauke Savezne Republike Njemačke, Doris Pack, članica Evropskog Parlamenta, rektori univerziteta, te brojni drugi predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

    Danas je federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić prisustvovala svečanom otvaranju Centra za europsko obrazovanje u Zagrebu. Ceremoniji su prisustvovale visoke zvanice Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, zemalja iz regiona i Evropske Unije, dr. Ivo Sanader, premijer Republike Hrvatske, dr.Annette Schavan, ministrica obrazovanja i nauke Savezne Republike Njemačke, Doris Pack, članica Evropskog Parlamenta, rektori univerziteta, te brojni drugi predstavnici diplomatskog kora i javnog života.

    Centar za europsko obrazovanje je zajednički projekat 12 univerziteta iz 10 zemalja, među kojima je i Univerzitet u Sarajevu. Nosioci projekta su Sveučilište u Zagrebu i Univerzitet u Munsteru (Njemačka). Ovaj Centar na svojevrstan način približava zemlje regiona Europskoj Uniji, i od naredne akademske godine Centar će pokrenuti postdiplomski magistarski studij iz oblasti Menadžmenta i savjetovanja u obrazovanju.

    Ministrica Alić je istakla kako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava sve projekte koji približavaju Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona evropskim integracijama i spremno je i dalje pružati podršku ovom i sličnim projektima.

    Ona je je prisustvovala i “ Okruglom stolu “ sa stručnjacima iz privrede, politike i nauke na temu “ Europsko obrazovanje u medjunarodnoj saradnji – izazovi i mogućnosti “ koji se održao u velikoj vijećnici Rektorata Sveučilišta u Zagrebu – kaže se u Saopćenju za javnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.