Saglasnost za prijem 141 radnika u dva rudnika

 • 01.09.2022.
 • Saglasnost za prijem 141 radnika u dva rudnika

  Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju aktivnosti za prijem ukupno 141 radnika u Rudnik uglja „Kreka“ d.o.o. Tuzla i Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. Breza, koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

  Vlada je dala saglasnost za prijem 111 radnika na određeno radno vrijeme u RU „Kreka“ i 30 u RMU „Breza“.

  Na osnovu saglasnosti, u rudniku Kreka će u pogonu „Dubrave“ biti primljeno 39, a u „Šikuljama“ 72 radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci.

  Na isti period će u pogonu „Sretno i Kamenice“ rudnika „Breza“ biti primljeno 30 radnika.

  U informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije obrazloženo je da je JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo 1.8.2022. godine dostavila akt kojim je zatražena saglasnost za prijem 111 radnika u RU „Kreka“ d.o.o. Tuzla i 30 radnika u RMU „Breza“ d.o.o. Breza, na određeno vrijeme do šest mjeseci.

  U obrazloženju koje je dostavila JP Elektroprivreda BiH navedeno je da se radi o proizvodnim radnicima neophodnim za proces neposredne eksploatacije u površinskim pogonima, te da je smanjenje broja proizvodnih radnika opteretilo rudarske radove na dobivanju, transportu i klasiranju uglja. Kada je riječ o rudniku „Breza“, obrazloženo je da su neophodni radnici na rukovanju rudarskom mehanizacijom i postrojenjima, te da je potrebno popuniti radna mjesta na kompletnoj liniji utovarno-transpornog kompleksa rotorni bager - sabirni transporter, kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje procesa proizvodnje.