Registar propisa Vlade FBiH: Publikacija koja se sastoji od 7.271 propisa na osnovu kojih su provedene reforme

 • 21.02.2023.
 • Registar propisa Vlade Federacije BiH utvrđenih i donijetih u periodu od 31.3.2015. godine do 31.10.2022. godine objavljen je na web stranici Federalne vlade. Ova publikacija sačinjena je u službi transparentnosti i pruža uvid u mjere Vlade FBiH, orijentirane ka poboljšanju ekonomije, stvaranju novih radnih mjesta i boljih uslova za sve građane. Registar sadrži ukupno 7.271 propis koji je Vlada FBiH utvrdila i donijela u periodu od 31.3.2015. do 31.10.2022. godine.

  Zahvaljujući ovim propisima provedene su i započete značajne reforme, te ostvarene ključne mjere unapređenja ekonomske i socijalne politike u FBiH. One se, između ostalog, odnose na jačanje privrednog razvoja, održivog socijalnog sistema, stabilizaciju fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, te smanjenje javnog duga. Vlada FBiH je donijela i veliki broj propisa na osnovu kojih su provedene važne ekonomske reforme, uprkos izazovima pandemije COVID-19 i globalne inflacije. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, ostvaren je napredak koji se prije svega ogleda u ekonomskom rastu.

  Tako je Federacija ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda, izvoza, zaposlenosti, neto plaća, penzija i javnih prihoda. Od početka zastupajući tzv. Reformsku agendu, rad Vlade Federacije BiH bio je fokusiran na četiri socio-ekonomska stuba. Prvi je bio finansijski, drugi socijalni, treći radno-pravni i četvrti fiskalni. Završena su tri stuba reformi, a četvrti koji se odnosi na zakone o porezu na dohodak i o doprinosima je u parlamentarnoj proceduri. Federacija BiH je, zahvaljujući radu Vlade u periodu 2015-2022., počela bilježiti veće prihode od rashoda, tako da je od 2016. godine, federalni budžet u suficitu.

  Registar propisa Vlade Federacije BiH utvrđenih i donijetih u periodu od 31.3.2015. godine do 31.10.2022. godine, koji je Vlada FBiH prihvatila svojim zaključkom sastoji se od pet poglavlja. To su zakoni, odluke, uredbe, strategije i pravilnici. Poglavlja sadrže 191 zakon, 169 uredbi, 6.247 odluka, kao i preglede 110 odluka, te šest dokumenata okvirnog federalnog budžeta. Između ostalog, dokument obuhvata i pregled 11 strategija i 510 pravilnika koje su u pomenutom periodu donosili Vlada FBiH i federalna ministarstva.

  Za izradu publikacije korišteni su sljedeći izvori: Službene novine Federacije BiH, web stranica Vlade Federacije BiH koja sadrži sve propise objavljene u Službenim novinama FBiH, podaci Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH i za popis pravilnika podaci federalnih ministarstava. Inače, svi propisi, koji uključuju zakone, uredbe, odluke i rješenja koje je donijela i/ili utvrdila Vlada FBiH u periodu od 1996. godine do danas, kao i Parlament FBiH, a objavljeni su u Službenim novinama FBiH, dostupni su na web stranici Vlade FBiH u sekciji “Propisi”.

  Registar propisa dostupan je klikom na fotografiju ispod.