Razgovor o reformi obrazovanja

 • 10.12.2007.
 • Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić predsjedavala je u Sarajevu 8. sjednicom Koordinacijskog tijela za provođenje i praćenje obrazovne reforme u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić predsjedavala je u Sarajevu 8. sjednicom Koordinacijskog tijela za provođenje i praćenje obrazovne reforme u Federaciji Bosne i Hercegovine.
  Na ovoj sjednici, kojoj su prisustvovali kantonalni ministri obrazovanja i nauke, predstavnici OSCE-a, UNICEF-a i Goethe Instituta, razmatran je prijedlog Zakona o udžbenicima u Federaciji BiH i model kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju.
  Direktor Goethe Instituta Michael Schroen predočio je onovne informacije o predmetu Kultura religija, čija je namjena da poduči učenike o četiri dominantne religije koje se prakticiraju u Bosni i Hercegovini.
  Predstavnici UNICEF-a i Centra za obrazovne inicijative Step by Step prezentirali su projekat “Odgoj, obrazovanje i briga o djeci predškolskog uzrasta”. Zaključeno je da naredna godina treba da bude posvećena unapređenju predškolskog odgoja, mapiranju postojećih resursa i potreba predškolskog odgoja i obrazovanja u FBiH, te formiranju integrisanih centara za djecu i porodice u zajednici.
  Ministrica Alić dogovorila je pravce saradnje sa kantonalnim ministrima o realizaciji projekta obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za osnovce u Federaciji BiH.
  Kako je zaključeno, kantonalna ministarstva će, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, zajedno raditi na izradi standarda i normativa za visoko obrazovanje.