Ramić u Zvorniku: Obnova kuća za 21 povratničku porodicu

 • 10.08.2022.
 • Ramić u Zvorniku: Obnova kuća za 21 povratničku porodicu

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je u Gradskoj upravi Grada Zvornika prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli građevinskog materijala povratničkim porodicama za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

   

  Potpisivanju i dodjeli ugovora, pored odabranih korisnika, prisustvovao je i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. 

   

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 21 povratničku porodicu kroz dodjelu neophodnog građevinskog materijala.

   

  - Odabrani korisnici su se prijavili na javni poziv, ispunili kriterije i stekli uslove za današnje potpisivanje ugovora. Ministarstvo je osiguralo građevinski materijal za 21 porodicu, ukupne vrijednosti oko 300 hiljada KM, a Gradska uprava  je pomogla u administrativnom dijelu i prikupljanju neophodne dokumentacije, dok će korisnici ugraditi građevinski materijal. Stambeni minimum je prvi preduslov za dobrovoljni povratak i život na svom ognjištu. Ovo je plod dugogodišnje dobre saradnje s gradonačelnikom Stevanovićem i Gradskom upravom. U fazi smo realizacije i nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, gdje smo obuhvatili većinu povratničkih mjesnih zajednica. Razgovarali smo danas i o budućim projektima od značaja za ovu lokalnu zajednicu, čiju realizaciju planiramo do kraja tekuće godine - izjavio je ministar Ramić.

   

  Gradska uprava kontinuirano pruža usluge povratnicima u Zvorniku. 

   

  - Dvadeset i jedan krov više u našem gradu. Isto toliko porodica će dobiti trajno riješeno stambeno pitanje. Svake godine s Ministarstvom implementiramo oko milion KM u našu sredinu. Nastavljamo u duhu dobre saradnje koja će značiti konkretnu i direktnu pomoć ljudima koji žive u Zvorniku – istakao je gradonačelnik Stevanović.

   

  Povratnik u naselje Pahljevići kod Zvornika je Ensad Mustafić, čiju je porodičnu kuću prije nekoliko zahvatio požar. Iz Federalnog ministarstava su odmah najavili pomoć i danas je potpisao ugovor o donaciji.

   

  - U jednoj noći smo ostali bez krova nad glavom. Požar je progutao pola kuće. Istog dana sam dobio obećanje da će Ministarstvo sanirati dio štete i danas sam saznao da ću dobiti materijal za cijeli krov. Ne trebam govoriti šta mi to znači. Pomoć je blagovremeno došla. Nadam se da ću do zime završiti radove -  kazao je Mustafić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.