Ramić u Novom Goraždu, ugovori za obnovu i izgradnju osam povratničkih domova

 • 10.09.2022.
 • Ramić u Novom Goraždu, ugovori za obnovu i izgradnju osam povratničkih domova

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić prisustvovao je potpisivanju ugovora kojima je osam povratničkih porodica u Novom Goraždu dobilo donaciju za izgradnju i rekonstrukciju kuća.

  Federalno ministarstvo  raseljenih osoba i izbjeglica kroz program izgradnje i rekonstrukcije stambenih jedinica pruža podršku povratnicima u ostvarivanju stambenog minimuma u povratničkim sredinama.

  - Veliki je interes ljudi za obnovom njihovih prijeratnih domova. Na javne pozive koje raspisujemo periodično javi se i do 5.000 aplikanata. Ograničeni smo budžetom, ali stignemo uraditi skoro u svakoj općini po nekoliko kuća. Osam porodica  u Novom Goraždu će završiti rekonstrukciju svojih stambenih jedinica. Ministarstvo je osiguralo građevinski materijal, a porodice će ugradnju istog. Važno je istaći i dobru saradnju sa ovom lokalnom zajednicom – rekao je ministar Ramić.

  Ugovor o dodjeli građevinskog materijala potpisala je i Bogdanić Sabija, samohrana majka dvoje djece. Istaknula je da će donirani materijal iskoristiti za završetak rekonstrukcije stambenog objekta i time trajno riješiti stambeno pitanje.

  Potpisivanju ugovora prisustvovao su i načelnica općine Novo Goražde Mila Petković i predsjednik Skupštine Ibrahim Drljević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.