PUFBiH: U kontrolama na području tri kantona otkriveno 55 neprijavljenih radnika

 • 22.08.2022.
 • PUFBiH: U kontrolama na području tri kantona otkriveno 55 neprijavljenih radnika

  Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su u protekla tri dana izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog, Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj Juga, Neuma, Čitluka i Mostara.

   

  U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, dok 66 obveznika nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 14 nisu imali fiskaliziran fiskalni uređaj, a 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 72 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 217.650 KM.

   

  Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

   

  Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.