ПУФБиХ: У контролама на подручју три кантона откривено 55 непријављених радника

 • 22.08.2022.
 • ПУФБиХ: У контролама на подручју три кантона откривено 55 непријављених радника

  Инспектори Порезне управе Федерације БиХ - кантоналних порезних уреда Нови Травник, Зеница и Мостар су у протекла три дана извршили 112 инспекцијских брзих контрола којим су били обухваћени порезни обвезници који обављају дјелатност трговине, угоститељства, пекарства и друге услужне дјелатности. Контроле су извршене на подручју Бугојна, Јајца, Доњег Вакуфа, Горњег Вакуфа - Ускопља, Травника, Витеза, Зенице, Високог, Тешња, Маглаја, Завидовића, Жепча, Какња, Добој Југа, Неума, Читлука и Мостара.

   

  У извршеним контролама откривено је 55 непријављених радника, док 66 обвезника нису евидентирали промет путем фискалног уређаја и 14 нису имали фискализиран фискални уређај, а 12 објеката који су обављали дјелатност без одобрења.

   

  Због утврђених неправилности иyдата су 72 прекршајна налога са укупно изреченим новчаним казнама од 217.650 КМ.

   

  Порезна управа ће наставити активности инспекцијског надзора на контроли законитости пословања порезних обвезника и спречавању сиве економије и у наредном периоду, те позива порезне обвезнике код којих су утврђене неправилности да ускладе пословање и поштују законе како се не би излагали санкцијама и непотребним трошковима.

   

  Порезна управа ФБиХ такођер позива и грађане, ако имају сазнања о раду на црно, али и другим неправилностима, да пријаву могу анонимно доставити путем е-маила: сиваекономија@фпу.гов.ба и примједбе@фпу.гов.ба, СМС поруке на број мобитела 061 724 610, бесплатног позива на број 080 020 333 и поште на адресу Хусрефа Реџића 4, Сарајево, уз назнаку „Неправилности“.