PUFBiH: Izvršene kontrole u KS i SBK

 • 17.03.2023.
 • PUFBiH: Izvršene kontrole u KS i SBK

  Iz Porezne uprave FBiH saopćeno je da su na području Kantona Sarajevo inspektori Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo izvršili 51 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

   

  Kontrole su jučer izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu evidentirali promet, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i pet objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 12 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 11 objekata zapečaćeno, te su izdata 32 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 54.000 KM.

   

  Također, iz ove uprave je navedeno da su inspektori Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik istog dana izvršili 26 inspekcijskih nadzora na području Jajca, Gornjeg Vakufa, Travnika, Viteza, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Ovim kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i priređivanja igara na sreću klađenjem, a predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

   

  U toku kontrola u SBK inspektori su otkrili 15 neprijavljenih radnika, tri porezna obveznika koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad, dva koja nisu imali fiskalizirani fiskalni uređaj, te 15 koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su četiti objekata i izdato 25 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 69.500 KM.

   

  Iz Porezne uprave FBiH ističu da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviti i u narednom periodu, stoga pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.