ПУФБиХ: Извршене контроле у КС и СБК

 • 17.03.2023.
 • ПУФБиХ: Извршене контроле у КС и СБК

  Из Порезне управе ФБиХ саопћено је да су на подручју Кантона Сарајево инспектори Кантоналног порезног уреда Сарајево извршили 51 инспекцијски надзор којим су били обухваћени порезни обвезници који обављају дјелатност трговине, угоститељства, грађевинарства, пекарства и остале услужне дјелатности.

   

  Контроле су јучер извршене на подручју опћина Стари Град, Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Илиџа, Вогошћа и Илијаш с циљем провјере поштивања Закона о фискалним системима и запошљавања радника на црно. У овим контролама инспектори Порезне управе открили су 16 непријављених радника, 12 обвезника који нису евидентирали промет, пет обвезника који нису имали инсталиран фискални уређај и пет објекта која су радили без одобрења за рад надлежног органа.

   

  Због утврђених неправилности донесено је 12 рјешења о забрани обављања пословне дјелатности од чега је 11 објеката запечаћено, те су издата 32 прекршајна налога са укупно изреченим казнама у износу од 54.000 КМ.

   

  Такођер, из ове управе је наведено да су инспектори Кантоналног порезног уреда Нови Травник истог дана извршили 26 инспекцијских надзора на подручју Јајца, Горњег Вакуфа, Травника, Витеза, Кисељака, Крешева и Фојнице. Овим контролама су били обухваћени порезни обвезници који обављају дјелатност угоститељства, трговине и приређивања игара на срећу клађењем, а предмет контрола била је провјера поштивања Закона о фискалним системима и ангажовање непријављених радника.

   

  У току контрола у СБК инспектори су открили 15 непријављених радника, три порезна обвезника која су обављала дјелатност без одобрења за рад, два која нису имали фискализирани фискални уређај, те 15 који нису евидентирали промет путем фискалног уређаја.

   

  Због утврђених неправилности запечаћена су четити објеката и издато 25 прекршајних налога са укупно изреченим казнама у износу од 69.500 КМ.

   

  Из Порезне управе ФБиХ истичу да ће се активности инспекцијског надзора на контроли законитости пословања порезних обвезника и спречавању сиве економије наставити и у наредном периоду, стога позивају порезне обвезнике код којих су утврђене неправилности да ускладе своје пословање и поштују законе како се не би излагали санкцијама и непотребним трошковима, саопћено је из ове управе.