PUFBiH: U 26 kontrola zapečaćeno pet objekata

 • 01.02.2023.
 • PUFBiH: U 26 kontrola zapečaćeno pet objekata

  Iz Porezne uprave Federacije BiH saopćeno je da su inspektori Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik jučer izvršili 26 inspekcijskih nadzora na području Vlašića, Fojnice i Busovače kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju turističko-ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

   

  U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 14 neprijavljenih radnika, tri porezna obveznika koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad, četiri porezna obveznika koji nisu imali fiskalizirani fiskalni uređaj i 12 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je pet objekata i izdato 17 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 50.850 KM.

   

  Iz Porezne uprave FBiH naglašeno je da će biti nastavljene aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, a posebno u mjestima koja posjećuje značajan broju gostiju. Također, iz ove uprave pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.