PUFBiH: Na području ZHK zapečaćeno 16 objekata

 • 29.08.2022.
 • PUFBiH: Na području ZHK zapečaćeno 16 objekata

  Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da su inspektori ove uprave, u periodu od 23. do 28.8.2022. godine, na području Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega izvršili 64 inspekcijske kontrole kojima su bili obuhvaćeni priređivači igara na sreću, kao i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

  U izvršenim kontrolama otkriveno je 17 neprijavljenih radnika, 20 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i dva objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

  Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 16 objekata, te su u 33 slučaja izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 74.900 KM.

  Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

  Porezna uprava je pozvala građane da, ukoliko imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.