PUFBiH: Na području TK zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen 21 objekt

 • 20.03.2023.
 • PUFBiH: Na području TK zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen 21 objekt

  Iz Porezne uprave FBiH saopćeno je da su inspektori Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili 40 inspekcijskih nadzora, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju pekarsku, ugostiteljsku, trgovačku, kao i druge proizvodne i uslužne djelatnosti.

   

  Kontrole su 18.3.2023. godine izvršene na području Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

   

  U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su osam obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 22 neprijavljena radnika i devet obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen je 21 objekt i izdata su 32 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 86.650 KM.

   

  Iz ove uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.