PUFBiH: Na području HNK-a inspekcija izrekla kazne od 29.100 KM

  • 07.09.2022.
  • PUFBiH: Na području HNK-a inspekcija izrekla kazne od 29.100 KM

    Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da su inspektori Kantonalnog poreznog ureda Mostar 1. septembra ove godine izvršili 28 inspekcijskih kontrola na području Mostara, Čapljine i Čitluka, te izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 29.100 KM.

    U izvršenim kontrolama otkriveno je pet neprijavljenih radnika, jedan obveznik koji nije imao fiskalni uređaj, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekt koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

    Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su četiri objekta, a u 12 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 29.100 KM.

    Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako ne bi bili izloženi sankcijama i nepotrebnim troškovima.