Premijer Novalić u posjeti Bužimu

 • 15.08.2022.
 • Premijer Novalić u posjeti Bužimu

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Bužimu prisustvovao potpisivanju sporazuma o sufinansiranju izgradnje Muzeja 505. viteške brigade. Na inicijativu premijera Novalića, Vlada Federacije BiH je za izradnju ovog muzeja do sada izdvojila ukupno 500 hiljada KM.


  Sporazum o sufinansiranju izgradnje Muzeja 505. viteške brigade potpisali su pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.


  Premijer Novalić ovom prilikom je rekao da se radi o značajnom sporazumu za Općinu Bužim zato što je događaj koji je u vezi s tom donacijom veoma bitan.


  - To je Muzej 505. viteške bužimske brigade koju svi mi doživljavamo kao svoju i kao vrijednost cijele BiH i čime se ponosimo. Zato učestvujemo sa značajnim sredstvima, prošle godine sa 100, a ove sa 400 hiljada KM i mislimo da će to biti značajan doprinos - rekao je premijer Novalić.

   

  Vlada FBiH se, prema njegovim riječima, sprema za sljedeći korak, budući da se za 505. vitešku bužimsku brigadu veže jedan od najvećih heroja Izet Nanić. Premijer Novalić je dodao da su već razgovarali s nekim scenaristima da bi u nekom budućem vremenu bio snimljen film o tom heroju.

   

  Federalni premijer je podsjetio i na raniju podršku Vlade FBiH za putnu, vodnu infrastrukturu, zatim kroz transfere nižim nivoima vlasti, kao i podršku za ovaj muzej dodajući da je transferirano u Bužim oko deset miliona KM.

   

  - To je velika pomoć jednom malom gradu i mi ćemo ostati na tom fonu – rekao je premijer Novalić.

   

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo je podsjetio da je prije godinu dana u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića iznesena ideja, odnosno zaduženje Vladi i resornom ministarstvu da se obezbijede dodatna sredstva.

   

   - Vlada Federacije BiH je uspjela obezbijediti 400 hiljada KM, a pored toga Vlada i Ministarstvo finansiraju i druge projekte na području Unsko-sanskog kantona. Sinoć smo potpisali ugovor za izgradnju, odnosno dogradnju Spomen obilježja u MZ Izačić – rekao je Terzo i dodao da će i dalje nastaviti pomagati ponosnu Krajinu.

   

  Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je rekao da su potpisali sporazum s Vladom FBiH u iznosu od 400 hiljada KM, što je dosad najveći iznos za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade. Aktivnosti su, prema njegovim riječima, intenzivirane prošle godine kada je s porodicom Nanić dogovoreno zemljište koje su oni poklonili za izgradnju tog muzeja, a radi se o kompleksu koji će biti iza turbeta generala Izeta Nanića.

   

  - Dosad smo dobili značajnu podršku od svih institucija na području Federacije, odnosno od naših bratskih, prijateljskih općina, pojedinaca koji su se uključili i dali doprinos za izgradnju muzeja - istakao je načelnik Nanić.

   

  U Bužimu se danas obilježava 30. godišnjica 505. viteške brdske brigade, Igman 2022 i Slobodarski dani Bužima, a svečanosti, kako je dodao općinski načelnik, prisustvuju predstavnici svih nivoa vlasti.

   

  - Slobodarski dani su prvi put u okviru državne manifestacije Igman 2022 i smatramo da Slobodarski dani moraju biti državnig karaktera - istakao je Nanić.