Премијер Новалић у посјети Бужиму

 • 15.08.2022.
 • Премијер Новалић у посјети Бужиму

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић данас је у Бужиму присуствовао потписивању споразума о суфинансирању изградње Музеја 505. витешке бригаде. На иницијативу премијера Новалића, Влада Федерације БиХ је за израдњу овог музеја до сада издвојила укупно 500 хиљада КМ.


  Споразум о суфинансирању изградње Музеја 505. витешке бригаде потписали су помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо и начелник Опћине Бужим Мерсудин Нанић.


  Премијер Новалић овом приликом је рекао да се ради о значајном споразуму за Опћину Бужим зато што је догађај који је у вези с том донацијом веома битан.


  - То је Музеј 505. витешке бужимске бригаде коју сви ми доживљавамо као своју и као вриједност цијеле БиХ и чиме се поносимо. Зато учествујемо са значајним средствима, прошле године са 100, а ове са 400 хиљада КМ и мислимо да ће то бити значајан допринос - рекао је премијер Новалић.


  Влада ФБиХ се, према његовим ријечима, спрема за сљедећи корак, будући да се за 505. витешку бужимску бригаду веже један од највећих хероја Изет Нанић. Премијер Новалић је додао да су већ разговарали с неким сценаристима да би у неком будућем времену био снимљен филм о том хероју.

   

  Федерални премијер је подсјетио и на ранију подршку Владе ФБиХ за путну, водну инфраструктуру, затим кроз трансфере нижим нивоима власти, као и подршку за овај музеј додајући да је трансферирано у Бужим око десет милиона КМ.

   

  - То је велика помоћ једном малом граду и ми ћемо остати на том фону – рекао је премијер Новалић.

   

  Помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо је подсјетио да је прије годину дана у присуству предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића изнесена идеја, односно задужење Влади и ресорном министарству да се обезбиједе додатна средства.

   

   - Влада Федерације БиХ је успјела обезбиједити 400 хиљада КМ, а поред тога Влада и Министарство финансирају и друге пројекте на подручју Унско-санског кантона. Синоћ смо потписали уговор за изградњу, односно доградњу Спомен обиљежја у МЗ Изачић – рекао је Терзо и додао да ће и даље наставити помагати поносну Крајину.

   

  Начелник Опћине Бужим Мерсудин Нанић је рекао да су потписали споразум с Владом ФБиХ у износу од 400 хиљада КМ, што је досад највећи износ за изградњу Музеја 505. витешке бригаде. Активности су, према његовим ријечима, интензивиране прошле године када је с породицом Нанић договорено земљиште које су они поклонили за изградњу тог музеја, а ради се о комплексу који ће бити иза турбета генерала Изета Нанића.

   

  - Досад смо добили значајну подршку од свих институција на подручју Федерације, односно од наших братских, пријатељских опћина, појединаца који су се укључили и дали допринос за изградњу музеја - истакао је начелник Нанић.

   

  У Бужиму се данас обиљежава 30. годишњица 505. витешке брдске бригаде, Игман 2022 и Слободарски дани Бужима, а свечаности, како је додао опћински начелник, присуствују представници свих нивоа власти.

   

  - Слободарски дани су први пут у оквиру државне манифестације Игман 2022 и сматрамо да Слободарски дани морају бити државниг карактера - истакао је Нанић.