Premijer Novalić u Gračanici: Vjerujemo da će Opća bolnica, zahvaljujući podršci Vlade FBiH, značajno povećati kvalitet usluga

 • 16.09.2022.
 • Premijer Novalić u Gračanici: Vjerujemo da će Opća bolnica, zahvaljujući podršci Vlade FBiH, značajno povećati kvalitet usluga

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno sa predstavnicima Federalnog i Ministarstava zdravstva Tuzlanskog kantona, posjetio je danas Opću Bolnicu "Dr. Mustafa Beganović" u Gračanici.

  Ovu bolnicu je Vlada FBiH, na osnovu Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, pomogla s četiri miliona KM.

  - Danas smo vidjeli u šta će taj novac biti utrošen, racionalni su i stoje na usluzi narodu ovog kraja. Vjerujemo da će, zahvaljujući ovoj podršci, značajno povećati kvalitet usluga. Sigurni smo da je novac došao u prave ruke - kazao je Novalić.

  Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera naglasila je da je zadovoljstvo čuti s koliko entuzijazma radi osoblje ove bolnice, te da razmišljaju o poboljšanju kvaliteta svojih usluga.

  - Ovakve bolnice daju veliki doprinos u pružanju zdravstvanih usluga i sretni smo da smo doprinjeli da se te usluge unaprijede nabavkom aparata za dijagnostiku, laboratorijske analize, monitora i rentgen aparata. Ovo je i doprinos unapređenju radne sredine za zdravstvene radnike, što je jedan od osnovnih preduvjeta da ih zadržimo u našoj sredini - navela je Bera.

   

  Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je Opća bolnica u Gračanici danas stabilna i kvalitetna zdravstvena ustanova u kojoj se pruža možda i najkvalitetnija zdravstvena usluga u Tuzlanskom kantonu.

  Direktor Opće bolnice Jusuf Hodžić istakao je da je ova zdravstvena ustanova dobila mnogo opreme kroz nekoliko projekata, dok će od sredstava koja tek treba dobiti nabaviti mamograf, a potom proširiti kapacitete bolnice, te radiološki osnažiti bolnicu.

  - Sada možemo pružati usluge našoj široj zajednici, a proširivanjem gravitaconog područja dobili bismo sredstva koja bi nam omogućila pružanje usluga 24 sata dnevno sa pet do šest specijalista - kazao je Hodžić.

  Federalni premijer,  te predstavnici Ambasade Švicarske u BiH i federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva danas su u posjetili i Domu zdravlja u Gračanici kojem je dodijeljeno patronažno vozilo.

  Novalić je naglasio da se radi o jednom od tri ovakva vozila koja su poklon švicarske Vlade i poreznih obveznika. Dva vozila proslijeđena su Orašju i Bihaću.

  - Drago mi je što će ovo vozilo učestvovati u tretmanu udaljenih stanovnika Gračanice koji su, na određen način, uskraćeni za zdravstvene usluge - izjavio je Novalić.

  On se zahvalio Švicarskoj i njenoj Ambasadi koji već dvadeset godina podupiru zdravstveni sektor, naročito projekt koji je vezan za mentalno zdravlje stanovništva i sestrinsko staranje.

  - Naime, više od 50 posto brige u zdravstvu ide preko medicinskih sestatara koje su prvi ešalon u dodiru s bolesnicima i formiraju njihovo mišljenje o zdravstvenim uslugama. Vlada FBiH kroz program stabilizacije zdravstva i Zakon konsolidacije učestvuje s 225 miliona KM u svim programima vezanim za zdravstvo - izjavio je premijer.