Премијер Новалић у Грачаници: Вјерујемо да ће Опћа болница, захваљујући подршци Владе ФБиХ, значајно повећати квалитет услуга

 • 16.09.2022.
 • Премијер Новалић у Грачаници: Вјерујемо да ће Опћа болница, захваљујући подршци Владе ФБиХ, значајно повећати квалитет услуга

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, заједно са представницима Федералног и Министарстава здравства Тузланског кантона, посјетио је данас Опћу Болницу "Др. Мустафа Бегановић" у Грачаници.

  Ову болницу је Влада ФБиХ, на основу Закона о консолидацији здравствених установа, помогла с четири милиона КМ.

  - Данас смо видјели у шта ће тај новац бити утрошен, рационални су и стоје на услузи народу овог краја. Вјерујемо да ће, захваљујући овој подршци, значајно повећати квалитет услуга. Сигурни смо да је новац дошао у праве руке - казао је Новалић.

  Помоћница федералног министра здравства Марина Бера нагласила је да је задовољство чути с колико ентузијазма ради особље ове болнице, те да размишљају о побољшању квалитета својих услуга.

  - Овакве болнице дају велики допринос у пружању здравстваних услуга и сретни смо да смо доприњели да се те услуге унаприједе набавком апарата за дијагностику, лабораторијске анализе, монитора и рентген апарата. Ово је и допринос унапређењу радне средине за здравствене раднике, што је један од основних предувјета да их задржимо у нашој средини - навела је Бера.

  Министрица здравства ТК Дајана Чолић казала је Опћа болница у Грачаници данас стабилна и квалитетна здравствена установа у којој се пружа можда и најквалитетнија здравствена услуга у Тузланском кантону.

  Директор Опће болнице Јусуф Хоџић истакао је да је ова здравствена установа добила много опреме кроз неколико пројеката, док ће од средстава која тек треба добити набавити мамограф, а потом проширити капацитете болнице, те радиолошки оснажити болницу.

  - Сада можемо пружати услуге нашој широј заједници, а проширивањем гравитацоног подручја добили бисмо средства која би нам омогућила пружање услуга 24 сата дневно са пет до шест специјалиста - казао је Хоџић.

  Федерални премијер,  те представници Амбасаде Швицарске у БиХ и федералног и кантоналног министарства здравства данас су у посјетили и Дому здравља у Грачаници којем је додијељено патронажно возило.

  Новалић је нагласио да се ради о једном од три оваква возила која су поклон швицарске Владе и порезних обвезника. Два возила прослијеђена су Орашју и Бихаћу.

  - Драго ми је што ће ово возило учествовати у третману удаљених становника Грачанице који су, на одређен начин, ускраћени за здравствене услуге - изјавио је Новалић.

  Он се захвалио Швицарској и њеној Амбасади који већ двадесет година подупиру здравствени сектор, нарочито пројект који је везан за ментално здравље становништва и сестринско старање.

  - Наиме, више од 50 посто бриге у здравству иде преко медицинских сестатара које су први ешалон у додиру с болесницима и формирају њихово мишљење о здравственим услугама. Влада ФБиХ кроз програм стабилизације здравства и Закон консолидације учествује с 225 милиона КМ у свим програмима везаним за здравство - изјавио је премијер.