Premijer Novalić s novim britanskim ambasadorom o prioritetima u radu Vlade FBiH

 • 26.08.2022.
 • Premijer Novalić s novim britanskim ambasadorom o prioritetima u radu Vlade FBiH

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Juliana Reillyja.

  Tokom razgovora, održanog u sjedništu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Novalić je, uz aktuelna pitanja, gosta upoznao s trenutnim prioritetima u djelovanju Vlade FBiH.

  - Iako ima više područja na kojima reformski djelujemo, izdvojio bih četiri, za ovaj trenutak ključna pitanja. To su tranzicija u energetskom sektoru, infrastrukturni projekti, rješavanje problema s kojim se susreću mladi i borba protiv korupcije - kazao je Novalić.

  Govoreći o energetskom i infrastrukturnom sektoru, istakao je pojačane aktivnosti na ulaganjima u obnovljive izvore energije i putnu komunikaciju.

  Kada je riječ o mladima, kazao je da se uz postojeće programe, poput rješavanja stambenih pitanja, provode i drugi projekti podrške ovoj populaciji. Posebna pažnja usmjerna je na programe zapošljavanja, ali i stvaranja uslova za još veću finansijsku podršku u oblastima kulture i sporta.

  Prema riječima federalnog premijera, borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti je neizostavna i izuzetno bitna, kako za investicije, tako i za jačanje povjerenja u pravni sistem.

  Ambasador Reilly iskazao je zadovoljstvo da su izabrana baš ova četiri prioriteta.

  - Posebno je dobra vijest da je Vlada Federacije BiH utvrdila prijedloge zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti i o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH - dodao je.

  Britanski ambasador je kazao da njegova zemlja odlučno podržava integritet, suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i da je svjesna važnosti regionalne sigurnosti, kao i da podržava sve one koji rade u prilog stabilnosti.

  - Zalažemo se za slobodne i pravične izbore, a potom i što brže formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata kako bi bile nastavljene reforme - istakao je Reilly.

  Premijer Novalić zahvalio je na britanskom angažmanu pri donošenju Reformske agende i, posebno, na konzitentnosti britanske politike prema Bosni i Hercegovini.

  Novalić je Reillyju poželio uspješan mandat u BiH i kazao da će Ambasada Velike Britanije i ambasador lično u Vladi FBiH uvijek imati dobrog partnera.