Премијер Новалић с новим британским амбасадором о приоритетима у раду Владе ФБиХ

 • 26.08.2022.
 • Премијер Новалић с новим британским амбасадором о приоритетима у раду Владе ФБиХ

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић примио је данас у наступну посјету новоименованог амбасадора Уједињене Краљевине Велике Британије и Сјеверне Ирске у Босни и Херцеговини Јулиана Реиллyја.

  Током разговора, одржаног у сједништу Федералне владе у Сарајеву, премијер Новалић је, уз актуелна питања, госта упознао с тренутним приоритетима у дјеловању Владе ФБиХ.

  - Иако има више подручја на којима реформски дјелујемо, издвојио бих четири, за овај тренутак кључна питања. То су транзиција у енергетском сектору, инфраструктурни пројекти, рјешавање проблема с којим се сусрећу млади и борба против корупције - казао је Новалић.

  Говорећи о енергетском и инфраструктурном сектору, истакао је појачане активности на улагањима у обновљиве изворе енергије и путну комуникацију.

  Када је ријеч о младима, казао је да се уз постојеће програме, попут рјешавања стамбених питања, проводе и други пројекти подршке овој популацији. Посебна пажња усмјерна је на програме запошљавања, али и стварања услова за још већу финансијску подршку у областима културе и спорта.

  Према ријечима федералног премијера, борба против корупције на свим нивоима власти је неизоставна и изузетно битна, како за инвестиције, тако и за јачање повјерења у правни систем.

  Амбасадор Реиллy исказао је задовољство да су изабрана баш ова четири приоритета.

  - Посебно је добра вијест да је Влада Федерације БиХ утврдила приједлоге закона о спречавању сукоба интереса у органима власти и о заштити пријавилаца корупције у ФБиХ - додао је.

  Британски амбасадор је казао да његова земља одлучно подржава интегритет, суверенитет и сигурност Босне и Херцеговине и да је свјесна важности регионалне сигурности, као и да подржава све оне који раде у прилог стабилности.

  - Залажемо се за слободне и правичне изборе, а потом и што брже формирање власти на основу изборних резултата како би биле настављене реформе - истакао је Реиллy.

  Премијер Новалић захвалио је на британском ангажману при доношењу Реформске агенде и, посебно, на конзитентности британске политике према Босни и Херцеговини.

  Новалић је Реиллyју пожелио успјешан мандат у БиХ и казао да ће Амбасада Велике Британије и амбасадор лично у Влади ФБиХ увијек имати доброг партнера.