Premijer Novalić: Općina Travnik dobro koristi transfere novca s federalnog nivoa

 • 15.08.2022.
 • Premijer Novalić: Općina Travnik dobro koristi transfere novca s federalnog nivoa

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je prilikom današnje posjete Travniku rekao da Vlada Federacije BiH prati realizaciju nekoliko važnih projekata u toj općini i Srednjobosanskom kantonu.

   

  - Jedan od njih je svakako škola; to je bila velika neriješena rana u Travniku, ali se projekt završava i koliko vidim, djeca se useljavaju već u septembru, što je znak da smo zajedno mi, općina Travnik i kanton uspjeli u tom velikom projektu - rekao je premijer Novalić.

   

  Kao drugi, naveo je jedan od najvećih regionalnih projekata u vodosnabdijevanju Plava voda, čiji tok realizacije također zanima Vladu FBiH.

   

  - Treće, svakako imamo transfere nižim nivoima vlasti i znamo da ih općina Travnik naročito dobro koristi za poboljšanje infrastrukture – komunalne, vodovodne, putovne – rekao je federalni premijer.

   

  Uime Vlade FBiH, on je izrazio zadovoljstvo jer se novac s federalnog nivoa, koji dolazi na ovo područje, koristi izvanredno na dobrobit svih građana.

   

  Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović rekao je da bi današnja posjeta federalnog premijera bila vijest da se ne radi o redovnim aktivnostima jer je za Dautovićevog mandata, ovo već treća radna Novalićeva posjeta Srednjobosanskom kantonu, odnosno Travniku.

   

  - Uvjeravam svakog da se ne radi o predizbornoj priči već o redovnoj pažnji Vlade FBiH Srednjobosanskom kantonu, a posebno općini Travnik - rekao je Dautović.

   

  Dodao je da je, osim tema o kojima je premijer govorio, tokom današnje posjete bilo riječi o još jednoj vrlo važnoj temi koja se tiče sadašnjosti, a još više budućnosti – radno-poslovnim zonama na ovom području.

   

  - Premijera smo upoznali o napretku u vezi s radno-poslovnom zonom Bazimica, kao i o zoni Polje, a tražili smo dodatnu urgenciju za rješavanje određenih nejasnoća kad je riječ o radno-poslovnoj zoni Heljdovi (bivša kasarna Slimena). Mislimo da je to izuzetno važno jer pored stvaranja ambijenta i rješavanja problema građana općine Travnik, mislimo da je stvaranje uvjeta za zapošljavanje naš primarni zadatak u budućnosti – rekao je načelnik Dautović.