Premijer Novalić: Od 2015. godine Vlada FBiH uložila ukupno 248 miliona KM u USK

 • 22.07.2022.
 • Premijer Novalić: Od 2015. godine Vlada FBiH uložila ukupno 248 miliona KM u USK

  Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom FBiH Fadilom Novalićem, razgovarala je danas u Bihaću s delegacijom Vlade Unsko-sansko kantona koju je predvodio premijer Mustafa Ružnić o provođenju infrastrukturnih i razvojnih projekata na području kantona za koje je Federalna vlada osigurala sredstva.

  Naglasak je na osiguranim sredstvima za projekte kantonima iz transfera pomoći Vlade Federacije BiH nižim nivoima vlasti, a koji su od značaja za Federaciju. Budžetska pomoć Unsko-sanskom kantonu tokom pandemije koronavirusa u posljednje tri godine iznosi 71,7 miliona KM.

  Od 2015. godine Vlada FBiH je uložila ukupno 248 miliona KM u ovaj kanton, a planirano je u narednom periodu za izgradnju cesta i pomoć zdravstvu 51,5 miliona KM.

  Kako je kazao premijer Novalić, razgovarano je o temama koje su već duži vremenski period aktuelne u oblasti putne komunikacije poput nove brze ceste, te je upućen nalog direktoru Autocesta da naredne sedmice s predstavnicima općina kroz koje će prolaziti jasno odrede njihove zahtjeve.

  - Već se radi na projektiranju tri brze ceste, među kojima je i ova, i za koje postoji 100 miliona KM na računu Vlade Federacije. Željeli bismo da što prije krenemo sa izgradnjom kako bi se u narednih, najviše osam godina, izgradila brza cesta koja veže najmnogoljudnije općine u USK – rekao je premijer Novalić.

  Jedna od tema sastanka je bio Aerodrom Bihać za šta je Vlada FBiH dodijelila novih 20 miliona KM u program utroška i potrebno je, naglasio je Novalić, da se brzo izgradi pista.

  Dodao je da je razgovarano i o poljoprivredi i graničnim prijelazima prema Hrvatskoj kojima dnevno prolazi veliki broj ljudi, kako bi se s Vladom Hrvatske razgovaralo o tome da se osigura brži protok ljudi.

  Premijer Novalić je rekao da je novac osiguran za projekte, ali da sve drugo ide teže, kazavši da je u proteklih sedam godina, koliko obnaša dužnost federalnog premijera, za ovaj kanton izdvojeno 248 miliona KM što je po broju stanovnika daleko najveći iznos u Federaciji.

  U delegaciji Vlade FBiH pored premijera Novalića bili su federalni ministar poljorivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.