Премијер Новалић: Од 2015. године Влада ФБиХ уложила укупно 248 милиона КМ у УСК

 • 22.07.2022.
 • Премијер Новалић: Од 2015. године Влада ФБиХ уложила укупно 248 милиона КМ у УСК

  Делегација Владе Федерације Босне и Херцеговине, предвођена премијером ФБиХ Фадилом Новалићем, разговарала је данас у Бихаћу с делегацијом Владе Унско-санско кантона коју је предводио премијер Мустафа Ружнић о провођењу инфраструктурних и развојних пројеката на подручју кантона за које је Федерална влада осигурала средства.

  Нагласак је на осигураним средствима за пројекте кантонима из трансфера помоћи Владе Федерације БиХ нижим нивоима власти, а који су од значаја за Федерацију. Буџетска помоћ Унско-санском кантону током пандемије коронавируса у посљедње три године износи 71,7 милиона КМ.

  Од 2015. године Влада ФБиХ је уложила укупно 248 милиона КМ у овај кантон, а планирано је у наредном периоду за изградњу цеста и помоћ здравству 51,5 милиона КМ.

  Како је казао премијер Новалић, разговарано је о темама које су већ дужи временски период актуелне у области путне комуникације попут нове брзе цесте, те је упућен налог директору Аутоцеста да наредне седмице с представницима опћина кроз које ће пролазити јасно одреде њихове захтјеве.

  - Већ се ради на пројектирању три брзе цесте, међу којима је и ова, и за које постоји 100 милиона КМ на рачуну Владе Федерације. Жељели бисмо да што прије кренемо са изградњом како би се у наредних, највише осам година, изградила брза цеста која веже најмногољудније опћине у УСК – рекао је премијер Новалић.

  Једна од тема састанка је био Аеродром Бихаћ за шта је Влада ФБиХ додијелила нових 20 милиона КМ у програм утрошка и потребно је, нагласио је Новалић, да се брзо изгради писта.

  Додао је да је разговарано и о пољопривреди и граничним пријелазима према Хрватској којима дневно пролази велики број људи, како би се с Владом Хрватске разговарало о томе да се осигура бржи проток људи.

  Премијер Новалић је рекао да је новац осигуран за пројекте, али да све друго иде теже, казавши да је у протеклих седам година, колико обнаша дужност федералног премијера, за овај кантон издвојено 248 милиона КМ што је по броју становника далеко највећи износ у Федерацији.

  У делегацији Владе ФБиХ поред премијера Новалића били су федерални министар пољоривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић, помоћница федералног министра здравства Марина Бера и секретарка Владе ФБиХ Едита Калајџић.