Premijer Nikšić: Moramo stvoriti uslove za konkurentnost na tržištu, te zaštiti i zadržati radnike

 • 07.06.2023.
 • Premijer Nikšić: Moramo stvoriti uslove za konkurentnost na tržištu, te zaštiti i zadržati radnike

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić učestvovao je na panelu „Izazovi za FBiH na putu u EU“, održanom u sklopu XXII međunarodnog simpozija "Challenge 2023." u Neumu.

   

  Na ovom dvodnevnom simpoziju, koji je počeo danas, raspravljat će se o temama računovodstva i revizije, te poreza i prava, kao i o izazovima s kojima se BiH susreće na svom putu u EU.

   

  - BiH je zbog svoga složenog ustavno-pravnog uređenja izazov sama po sebi, a to ne olakšava ni činjenica da na dva i pol milijuna ljudi koji žive u BiH imamo 13 vlada. Također, BiH se nalazi na vrhu liste na kojoj sigurno ne želi biti prva, a to je da smo prvi prema postotku broja stanovnika koji je napustio svoju zemlju. Kada to pogledate, onda je demografska politika jedan od najvećih prioriteta. Nema rješavanja demografske politike bez rješavanja fiskalne reforme, fiskalne politike, stvaranja ambijenta za poslodavce i bolje brige o radnicima i socijalnim kategorijama. To su prioriteti i izazovi, ne samo nama već i svim državama, a mi smo opet jedna mala država i jedna mala ekonomija - rekao je premijer Nikšić.

   

  Poručio je i kako se svi moramo mijenjati.

   

  - Moramo shvatiti poziciju u kojoj se nalazimo i razdoblje pred nama ako želimo biti dio EU, također moramo poštovati neke standarde i propise. Energetska tranzicija je izazov za koji se iskreno nadam da ćemo shvatiti koliko je važan i da ćemo ozbiljno pristupiti rješavanju tog izazova. Mi također osim tranzicije, moramo voditi i računa o onima koji su bili motor razvoja u prethodnom razdoblju kao što su rudari - poručio je premijer Federacije BiH.

   

  Dodao je kako su neke stvari poprilično alarmantne.

   

  - Prerađivačka industrija je već treći mjesec u padu proizvodnje, izvoz nam opada, uvoz raste. Imamo više od jednog, dva ili tri prioriteta, od zakona o porezu na dohodak, o minimalnoj plaći i mnoge druge. Našim poslodavcima moramo stvoriti uvjete za konkurentnost na tržištu, ali moramo zaštiti i radnike te ih zadržati ovdje - rekao je Nikšić.

   

  U svom izlaganju federalni premijer je poručio kako su jedni od ključnih uslova za ispunjenje 14 uvjeta Evropske komisije Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa, ali i izmjene Izbornog zakona.