Премијер Никшић: Морамо створити услове за конкурентност на тржишту, те заштити и задржати раднике

 • 07.06.2023.
 • Премијер Никшић: Морамо створити услове за конкурентност на тржишту, те заштити и задржати раднике

  Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић учествовао је на панелу „Изазови за ФБиХ на путу у ЕУ“, одржаном у склопу XXИИ међународног симпозија "Цхалленге 2023." у Неуму.

   

  На овом дводневном симпозију, који је почео данас, расправљат ће се о темама рачуноводства и ревизије, те пореза и права, као и о изазовима с којима се БиХ сусреће на свом путу у ЕУ.

   

  - БиХ је због свога сложеног уставно-правног уређења изазов сама по себи, а то не олакшава ни чињеница да на два и пол милијуна људи који живе у БиХ имамо 13 влада. Такођер, БиХ се налази на врху листе на којој сигурно не жели бити прва, а то је да смо први према постотку броја становника који је напустио своју земљу. Када то погледате, онда је демографска политика један од највећих приоритета. Нема рјешавања демографске политике без рјешавања фискалне реформе, фискалне политике, стварања амбијента за послодавце и боље бриге о радницима и социјалним категоријама. То су приоритети и изазови, не само нама већ и свим државама, а ми смо опет једна мала држава и једна мала економија - рекао је премијер Никшић.

   

  Поручио је и како се сви морамо мијењати.

   

  - Морамо схватити позицију у којој се налазимо и раздобље пред нама ако желимо бити дио ЕУ, такођер морамо поштовати неке стандарде и прописе. Енергетска транзиција је изазов за који се искрено надам да ћемо схватити колико је важан и да ћемо озбиљно приступити рјешавању тог изазова. Ми такођер осим транзиције, морамо водити и рачуна о онима који су били мотор развоја у претходном раздобљу као што су рудари - поручио је премијер Федерације БиХ.

   

  Додао је како су неке ствари поприлично алармантне.

   

  - Прерађивачка индустрија је већ трећи мјесец у паду производње, извоз нам опада, увоз расте. Имамо више од једног, два или три приоритета, од закона о порезу на доходак, о минималној плаћи и многе друге. Нашим послодавцима морамо створити увјете за конкурентност на тржишту, али морамо заштити и раднике те их задржати овдје - рекао је Никшић.

   

  У свом излагању федерални премијер је поручио како су једни од кључних услова за испуњење 14 увјета Европске комисије Закон о Високом судском и тужитељском вијећу, Закон о јавним набавкама и Закон о сукобу интереса, али и измјене Изборног закона.