Premijer Nikšić i ministar finansija Toni Kraljević sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje FBiH

 • 31.05.2023.
 • Premijer Nikšić i ministar finansija Toni Kraljević sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje FBiH

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni dopremijer i ministar finansija Toni Kraljević razgovarali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, na čelu s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja Damirom Hadžićem. Teme razgovora ticale su se situacije na tržištu osiguranja i inicijativama koje imaju za cilj zaštitu osiguranika i osiguravatelja, kao i stvaranja pretpostavki za investiciona ulaganja ovog sektora u razvojne infrastukturne projekte.

  Predsjednik Upravnog odbora Udruženja upoznao je premijera Nikšića i ministra Kraljevića sa inicijativom za izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, čime se želi stvoriti prostor za dalje jačanje tržišta i njegovu adekvatnu pripremu za nove okolnosti poslovanja u skladu sa približavanjem BiH Evropskoj uniji. Pored ovog pitanja, apostrofirana je dalja harmonizacija propisa iz oblasti osiguranja unutar BiH.

  U Udruženju smatraju da je neophodna intenzivna saradnja sa Ministarstvom finansija u pogledu izmjene poreskih propisa koja bi omogućila poreske olakšice građanima kod ugovaranja dodatne penzione i zdravstvene zaštite, odnosno dobrovoljnog penzionog, životnog i zdravstvenog osiguranja.

  Premijer Nikšić i ministar Kraljević iskazali su podršku projektima usmjerenim ka uređenju tržišta, zaštiti osiguranika i korisnika usluga osiguranja, te razvoju sektora osiguranja radi unaprijeđenja životnog standarda građana.

  Govoreći o nedavnim poplavama u BiH, predsjednik UO Udruženja osiguravatelja FBiH osvrnuo se i na mogućnost saradnje tržišta osiguranja i Vlade Federacije s ciljem promovisanja osiguranja imovine i zaštite građana, posebno onih na područjima gdje postoje rizici od prirodnih nepogode kao što su poplave.

  - Sektor osiguranja izuzetno je važan te smo stoga zahvalni za razumijevanje i podršku našim inicijativama - naglasili su iz Udruženja osiguravajućih društava Federacije BiH nakon današnjeg sastanka.