Премијер Никшић и министар финансија Тони Краљевић са представницима Удружења друштава за осигурање ФБиХ

 • 31.05.2023.
 • Премијер Никшић и министар финансија Тони Краљевић са представницима Удружења друштава за осигурање ФБиХ

  Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и федерални допремијер и министар финансија Тони Краљевић разговарали су данас у сједишту Федералне владе у Сарајеву са представницима Удружења друштава за осигурање у Федерацији БиХ, на челу с предсједником Управног одбора Удружења Дамиром Хаџићем. Теме разговора тицале су се ситуације на тржишту осигурања и иницијативама које имају за циљ заштиту осигураника и осигураватеља, као и стварања претпоставки за инвестициона улагања овог сектора у развојне инфрастуктурне пројекте.

  Предсједник Управног одбора Удружења упознао је премијера Никшића и министра Краљевића са иницијативом за измјене Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, чиме се жели створити простор за даље јачање тржишта и његову адекватну припрему за нове околности пословања у складу са приближавањем БиХ Европској унији. Поред овог питања, апострофирана је даља хармонизација прописа из области осигурања унутар БиХ.

  У Удружењу сматрају да је неопходна интензивна сарадња са Министарством финансија у погледу измјене пореских прописа која би омогућила пореске олакшице грађанима код уговарања додатне пензионе и здравствене заштите, односно добровољног пензионог, животног и здравственог осигурања.

  Премијер Никшић и министар Краљевић исказали су подршку пројектима усмјереним ка уређењу тржишта, заштити осигураника и корисника услуга осигурања, те развоју сектора осигурања ради унапријеђења животног стандарда грађана.

  Говорећи о недавним поплавама у БиХ, предсједник УО Удружења осигураватеља ФБиХ осврнуо се и на могућност сарадње тржишта осигурања и Владе Федерације с циљем промовисања осигурања имовине и заштите грађана, посебно оних на подручјима гд‌је постоје ризици од природних непогоде као што су поплаве.

  - Сектор осигурања изузетно је важан те смо стога захвални за разумијевање и подршку нашим иницијативама - нагласили су из Удружења осигуравајућих друштава Федерације БиХ након данашњег састанка.