Potpisan Sporazum o realizaciji Akcionog plana sa UNODC-om

 • 30.08.2022.
 • Potpisan Sporazum o realizaciji Akcionog plana sa UNODC-om

  U sjedištu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u Sarajevu danas je potpisan Sporazum o realizaciji Akcionog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje financijskih istraga i zapljene imovine. Sporazum su potpisali direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić i regionalni savjetnik za borbu protiv korupcije i oduzimanja imovinske koristi i šef programskog ureda u Republici Srbiji Constantine Palicarsky.

  Cilj ovog sporazuma je stavljanje fokusa na aktivnosti i operativne kapacitete koji su potrebni institucijama za efikasno sprovođenje finansijskih istraga i povrata imovine, kroz jedan koordiniran pristup u pružanju tehničke implementacije pomoći.

  Akcioni plan obuhvata programski period do kraja kalendarske 2022. godine, a  sastoji se od tri dijela koji uključuju opis aktivnosti, vremenski okvir i institucije koje će biti vodeći partneri u provođenju ovih aktivnosti.

  Glavna svrha ovog akcionog plana je da pruži pregled trenutnih izazova u efikasnoj implementaciji procesa oduzimanja nezakonito stečene imovine i ponudi mapu puta za prevazilaženje ovih izazova. Ovo se postiže jačanjem zakonskog okvira i izgradnjom institucionalnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini u cjelini, a u ovom dokumentu tretira institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

  Inače, opći cilj projekta je unaprjeđenje opće bezbijednosti Zapadnog Balkana i šireg regiona putem borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ova inicijativa ima za cilj izgradnju kapaciteta za oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom i proširenu zapljene imovine, te oduzimanje nezakonito stečene imovine kroz nacionalnu koordinaciju i regionalnu i međuregionalnu saradnju, kao i osiguranje prikupljenih relevantnih statističkih podataka u različitim fazama procesa zapljene i povrata imovine na nacionalnom nivou.

  Iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom ističu da inicijativa prvenstveno doprinosi jačanju kapaciteta čitavog regiona za otkrivanje, praćenje i oduzimanje nezakonite dobiti i imovinske koristi stečene kriminalom, omogućava razmjenu informacija i saradnju sa drugim jurisdikcijama u ovoj oblasti.