Posjeta ministra Martića Posavini: Potpisani ugovori u vrijednosti od preko milion KM

 • 22.07.2022.
 • Posjeta ministra Martića Posavini: Potpisani ugovori u vrijednosti od preko milion KM

  Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić posjetio je Posavinu, a povodom potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije, te zaštite nacionalnih spomenika za koje su projektima iz ovog kantona putem javnog poziva dodijeljena sredstava u iznosu od 1.106.918,23 KM.

  Ministar Martić se zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici posebno izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i činjenice kako će Ministarstvo na čijem je čelu biti u mogućnosti sufinansirati projekte koji su od krucijalnog značaja za Posavinu.

  - Smatram kako će izdvojena sredstva iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH, za ukupno deset projekata, osigurati kvalitetnije uslove života svih stanovnika ovog kantona, a pogotovo najmlađih - poručio je ministar Martić.

  Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona Ana Andrić je ovom prilikom uručila ministru Martiću zahvalnicu za podršku u energetskoj obnovi javno-obrazovnih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola na području ovog kantona.

  Premijer Posavskog kantona Đuro Topić zahvalio se ministru Martiću na dodijeljenim sredstvima za realizaciju svih projekata u ovom kantonu, posebno ističući utopljavanje školske dvorane Osnovne škole fra Ilije Starčevića u Tolisi i OŠ Vladimir Nazor Odžak radi uštede energije, odnosno poboljšanja energetske učinkovitosti, te uređenje odvodne kanalske mreže na području Posavskog kantona, čime se pridonosi smanjenju rizika od klizišta i poplava.

  Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su federalni ministar pravde Mato Jozić,  pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdravko Buljeta, gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PK Dragutin Živković, predstavnici općina Domaljevac-Šamac i Odžak, predsjednica Kantonalnog suda u Odžaku Marija Čolić i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Orašje Ilija Jezidžić.

  Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.