Посјета министра Мартића Посавини: Потписани уговори у вриједности од преко милион КМ

 • 22.07.2022.
 • Посјета министра Мартића Посавини: Потписани уговори у вриједности од преко милион КМ

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић посјетио је Посавину, а поводом потписивања уговора о суфинансирању пројеката из области санације штета насталих услијед поплава и клизишта, области утопљавања зграда ради уштеде енергије, те заштите националних споменика за које су пројектима из овог кантона путем јавног позива додијељена средстава у износу од 1.106.918,23 КМ.

  Министар Мартић се захвалио домаћинима на срдачној добродошлици посебно изражавајући задовољство због потписаних уговора и чињенице како ће Министарство на чијем је челу бити у могућности суфинансирати пројекте који су од круцијалног значаја за Посавину.

  - Сматрам како ће издвојена средства из овогодишњег Буџета ФБиХ, за укупно десет пројеката, осигурати квалитетније услове живота свих становника овог кантона, а поготово најмлађих - поручио је министар Мартић.

  Министрица просвјете, знаности, културе и спорта Посавског кантона Ана Андрић је овом приликом уручила министру Мартићу захвалницу за подршку у енергетској обнови јавно-образовних установа предшколског одгоја и образовања, основних и средњих школа на подручју овог кантона.

  Премијер Посавског кантона Ђуро Топић захвалио се министру Мартићу на додијељеним средствима за реализацију свих пројеката у овом кантону, посебно истичући утопљавање школске дворане Основне школе фра Илије Старчевића у Толиси и ОШ Владимир Назор Оџак ради уштеде енергије, односно побољшања енергетске учинковитости, те уређење одводне каналске мреже на подручју Посавског кантона, чиме се придоноси смањењу ризика од клизишта и поплава.

  Данашњем потписивању уговора присуствовали су федерални министар правде Мато Јозић,  помоћник федералног министра просторног уређења Здравко Буљета, градоначелник Града Орашја Маријан Оршолић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавског кантона Мато Бркић, министар господарства, рада и просторног уређења ПК Драгутин Живковић, представници опћина Домаљевац-Шамац и Оџак, предсједница Кантоналног суда у Оџаку Марија Чолић и директор Кантоналне управе цивилне заштите Орашје Илија Језиџић.

  Уговори су потписани у складу са Одлуком Владе Федерације Босне и Херцеговине о усвајању Програма утрошка средстава с критеријима расподјеле средстава, а средства за ову намјену осигурана су из Буџета ФБиХ за 2022. годину, саопћено је из Федералног министарства просторног уређења.