Početak gradnje plinovoda Visoko - Brnjaci

 • 11.12.2007.
 • Jučer su premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i direktor "BH-Gas" Almir Bečarević u Brnjacima kod Kiseljaka svečano obilježili početak gradnje plinovoda Visoko - Brnjaci, dužine od 18,5 kilometara.

  Jučer su premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i direktor "BH-Gas" Almir Bečarević u Brnjacima kod Kiseljaka svečano obilježili početak gradnje plinovoda Visoko - Brnjaci, dužine od 18,5 kilometara.

  - I na ovaj način želimo omogućiti mladim ljudima da se bave biznisom i ostanu raditi i živjeti tamo gdje su rođeni - rekao je na svečanosti premijer Branković.

  Iz Brnjaka, kao čvorišta, bit će i nastavljena izgradnja dionice plinovoda prema Kreševu (17 km), te prema Kiseljaku i Fojnici (22 km). Riječ je o zajedničkom projektu "BH-Gasa" i privatne kompanije "Stanić Group Industry".

  Očekuje se da će cjelokupni posao biti završen za četiri mjeseca, a najkasnije do ljeta iduće godine, a ukupna vrijednost investicije je 33 miliona maraka.

  Kako je na kazao federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, Vlada FBiH i ovo ministarstvo planiraju još mnogo razvojnih projekata u sektoru plina.