Održana prva sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH

 • 29.09.2023.
 • Održana prva sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH

  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je danas u Bihaću održana prva konstituirajuća sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u Federaciji BiH. Osim konstituiranja radnog tijela i usvajanja radnih akata, tema prve sjednice bila je izrada kataloga socijalnih prava i usluga na području Federacije BiH.

   

  Ovom prilikom, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je istakao da se osnivanjem Ministarske koordinacije nastoji raditi na usklađivanju politika u oblasti socijalne i dječije zaštite između federalne i kantonalnih nivoa vlasti, a s ciljem ujednačavanja prava i usluga na području cijele Federacije.

   

  - S prvom sjednicom ove koordinacije krenuli smo iz Bihaća da, između ostalog, pošaljemo poruku da kanton koji je nominalno kanton broj jedan nije zaboravljen, da nam je važan i da želimo s ovim važnim poslom krenuti upravo iz Unsko-sanskog kantona. Svi resorni ministri socijalne zaštite na jednom mjestu koji zajednički rade na usaglašavanju politika iz oblasti socijalne zaštite su velika snaga i mi danas iz Bihaća, svi zajedno, šaljemo jaku poruku jedinstva sistema socijalne zaštite. Socijalnu zaštitu stavljamo u fokus interesovanja javnosti i donosioca odluka, što je posebno važno u oblasti prevencije posljedica sve češćih negativnih oblika ponašanja - rekao je tokom sjednice ministar Delić.

   

  Ministarsku koordinaciju za oblast socijalne politike kao radno tijelo, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, imenovala je Vlada FBiH, a čine je kantonalni ministri iz oblasti socijalne politike svih deset kantona, po jedan član iz svakog resornog ministarstva i federalni ministar rada i socijalne politike.

   

  Sljedeća sjednica zakazana je za drugu polovinu januara 2024. godine u Orašju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.