Novalić u Orašju, sa gradonačelnikom Oršolićem o projektima koje finansira ili sufinansira Vlada FBiH

 • 02.09.2022.
 • Novalić u Orašju, sa gradonačelnikom Oršolićem o projektima koje finansira ili sufinansira Vlada FBiH

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić susreo se danas s gradonačelnikom Orašja Marijanom Oršolićem u okviru redovne posjete općinama i gradovima u Federaciji. Razgovarano je o realiziranim i planiranim projektima ove lokalne zajednice, kao i problemima sa koja se Općina Orašje susreće.

  - Došli smo da vidimo šta su uradili i šta imaju namjeru raditi, budući da Federacija  intenzivno učestvuje u finansiranju ili sufinansiranju finansiranju projekata na nivou općina - kazao je premijer Novalić.

  U fokusu razgovora o projektima lokalne zajednice bila je Sportska lučica uz rijeku Savu i izgradnja sportsko kulturnog centra "BEER FEST" u Orašju, te kabliranje 110 kilovoltnog voda.

  - Dobili smo određena obećanja da će Federacija pomoći i učestvovati u realizaciji tih projekata - kazao je gradonačelnik Oršolić.

  Tokom razgovora izdvojeno je i nekoliko pitanja koje Općina Orašje smatra važnim.

  -Važan je položaj brze ceste Tuzla – Brčko – Orašje, kao što znate, ovdje možemo reći da završava ili počinje. Zatim, interes općine Orašje je da se govori i o sjevernoj interkonekciji za plin ovdje iz Županje, pored istočne i južne, te da se na određeni način intervenira u zoni raspodjele javnih prihoda, jer općine nisu u stanju servisirati svoje potrebe koje su jako velike sa procentom koji im sada pripada. Potrebno je uspostaviti drugi poredak između općina, kantona i Federacije, za šta je Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva finansija, uspostavila radnu grupu koja će raditi na tom pitanju.

  Nakon Orašja, federalni premijer Fadil Novalić posjetiće i Odžak.