Новалић у Орашју, са градоначелником Оршолићем о пројектима које финансира или суфинансира Влада ФБиХ

 • 02.09.2022.
 • Новалић у Орашју, са градоначелником Оршолићем о пројектима које финансира или суфинансира Влада ФБиХ

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић сусрео се данас с градоначелником Орашја Маријаном Оршолићем у оквиру редовне посјете опћинама и градовима у Федерацији. Разговарано је о реализираним и планираним пројектима ове локалне заједнице, као и проблемима са која се Опћина Орашје сусреће.

  - Дошли смо да видимо шта су урадили и шта имају намјеру радити, будући да Федерација  интензивно учествује у финансирању или суфинансирању финансирању пројеката на нивоу опћина - казао је премијер Новалић.

  У фокусу разговора о пројектима локалне заједнице била је Спортска лучица уз ријеку Саву и изградња спортско културног центра "БЕЕР ФЕСТ" у Орашју, те каблирање 110 киловолтног вода.

  - Добили смо одређена обећања да ће Федерација помоћи и учествовати у реализацији тих пројеката - казао је градоначелник Оршолић.

  Током разговора издвојено је и неколико питања које Опћина Орашје сматра важним.

  - Важан је положај брзе цесте Тузла – Брчко – Орашје, као што знате, овдје можемо рећи да завршава или почиње. Затим, интерес опћине Орашје је да се говори и о сјеверној интерконекцији за плин овдје из Жупање, поред источне и јужне, те да се на одређени начин интервенира у зони расподјеле јавних прихода, јер опћине нису у стању сервисирати своје потребе које су јако велике са процентом који им сада припада. Потребно је успоставити други поредак између опћина, кантона и Федерације, за шта је Влада Федерације БиХ, путем Министарства финансија, успоставила радну групу која ће радити на том питању.

  Након Орашја, федерални премијер Фадил Новалић посјетиће и Оџак.